Математиката няма място във футбола на Петев

Евро 2016 е на една ръка разстояние. Футболната общественост е затаила дъх в очакване на един по-различен турнир, в който този път участие ще вземат не 16, а 24 тима. За съжаление сред тях не е българският.

В тези дни на трескава подготовка за големия форум най-интересните новини са свързани с това на кои избраници се спират селекционерите на отделните отбори. Висенте дел Боске се отказа от Фернандо Торес, Хуан Мата и Диего Коща, Италия се лиши от Андреа Пирло, а Франция - от Хатем бен Арфа и Александър Лаказет.

И докато участниците обявяват съставите си за европейското, българският селекционер Ивайло Петев направи същото, но за един друг турнир - „Кирин Къп“. Излишно е да се споменава, че между състезанието във Франция и това в Япония няма база за сравнение.

И докато Дел Боске и Антонио Конте не могат да си позволят излишни рискове, за Петев това бе желателно. Уви, не се случи и 23-мата играчи с повиквателни за Азия са до болка познати. За повечето постове конкуренцията е сравнително слаба и българският специалист има своето оправдание с някои уговорки. Но не така стоят нещата в нападение. Петев се спря на Димитър Рангелов и Венцислав Христов. Двамата общо имат 12 попадения за клубните си отбори през сезона. Други трима български нападатели могат да се похвалят с малко по-различни показатели в това отношение - Димитър Макриев от кипърския НЕА (Саламина), Мартин Камбуров от „Локомотив“ (Пловдив) и Валери Божинов от „Партизан“ имат общо 54 гола през същата тази кампания. Нерде 12, нерде 54!

Въпросното трио е получавало своя шанс в националния и не го е използвало, но поне показва постоянство през цялата година и логично заема челни позиции при голмайсторите в съответните първенства. Камбуров е лидер в „А“ група със 17, Макриев е с равен брой голове в Кипър с другите лидери Фернандо Каванеги и Андре Алвеш с по 19, а Валери е втори в Сърбия с 18 гола. И въпреки добрите им изяви нито един от тях не попадна в селекцията на Петев. Ясно е, че предвид схемата ни на игра с един изявен нападател, трима такива в групата са много, но каква е логиката да не вземеш нито един от тях? В същия този списък личат имена на футболист от родната „Б“ група - Пламен Гълъбов, и резерва на турски слабак от втория ешелон с 271 игрови минути - Галин Иванов.

С подобни решения едва ли ще постигнем успехи в официални мачове, защото в тях накрая се гледат точките и отбелязаните голове. А там, г-н Петев, 54 е повече от 12.

Коментари

Задължително поле