На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Румяна Коларова: Депутатите унижиха президента, защото е защитил Конституцията

„Депутатите унижиха президента, защото е защитил Конституцията“, заяви пред БТВ Румяна Коларова, секретар на президента по въпросите на гражданското общество, по повод отхвърленото от парламента президентско вето на част от текстовете на Изборния кодекс.

„Вчера в парламента, за съжаление, се показаха малки партии, които в тази критична за мнозинството ситуация решиха, че сега ако не си покажат магарията, не знам кога ще си я покажат”, подчерта Коларова.

Съжалявам, че парламентът не използва възможността, която даде ветото на президента да коригира поне тази част от Изборния кодекс, която определено дискриминираше хората в чужбина и то на основания на това къде се намират”, допълни тя.

„Премиерът го каза – не може стабилността да се купува чрез нарушаване на Конституцията”, изтъкна още Коларова.

„Силният аргумент, който казват, е, че има изборни нарушения. Целият български народ видя, че има изборни нарушения в Бобов дол. Това означава ли, че трябва да лишим хората в Бобов дол от възможността да упражняват права, защото там има един собственик, който по някакъв начин контролира вота?

Всички демокрации са минали през подобен етап и никъде демокрацията не е решавала проблемите с честността на избора чрез ограничаване на избирателните права. Навсякъде ги е решавала чрез разширяване”, коментира Коларова.

Според нея поведението на Патриотичния фронт не би трябвало да вдъхва доверие на никого и е един вид извиване на ръце. „Това е стратегия, която в момента се реализира чрез извиване на ръце, но утре може да се реализира чрез нож в гърба. Това не е коректен коалиционен партньор”, посочи експертът.

Според нея целта на ПФ е колкото се може по-малко хора да гласуват, твърдото ядро, защото в рамките на твърдото ядро радикални малки партии имат много по-голям шанс за успех.

По думите й правителството на Бойко Борисов е кабинет на малцинството и той ще си остане такъв. Коларова посочи, че с излизането на АБВ от властта се е свила онази основа на правителството, която е обвързана с програма.

По отношение на нуждата от предсрочни избори Коларова припомни, че президентът е казал, че не иска да прави трети служебен кабинет.

Според Коларова трябва да се даде шанс на съдебната реформа, тъй като в момента сме в решителна фаза. По нейна оценка министърът на правосъдието се справя прекрасно в тази посока.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.