Френските власти заловиха петима контрабандисти, вкарвали нелегални мигранти във Великобритания с яхти

Френските власти заловиха петима контрабандисти, обвинени, че са вкарали във Великобритания нелегални мигранти, като са наели над 20 яхти, с които са ги превозвали, съобщава "Дейли мейл", цитиран от БТВ.

"Престъпниците са били следени от септември 2014 г. При специална операция са задържани двама капитани и още трима заподозрени, както и седем украинци, надявали се да започнат нов живот в Обединеното кралство", пише изданието.

Яхтата минала през италиански, испански и британски води, после акостирала във Франция, където били извършени арестите. Украинците, скрити на борда, са били експулсирани от френската държава, без да им се повдигат обвинения.

Албанецът Едмонд Рапи, стоял в началото на престъпната верига, е осъден на седем години лишаване от свобода и голяма глоба, но задочно. В момента той е обявен за международно издирване. Нелегалният превоз на мигранти през Ламанша се контролира от албански групировки, посочва "Дейли мейл".

"Засилената от известно време охрана в пристанища като Кале и в близост до тунела под Ламанша прави все по-трудни опитите на мигранти да се промъкнат във влаковете и камионите, пътуващи за Великобритания. Онези, които имат пари, плащат, за да бъдат превозени с катери, яхти и рибарски лодки. Става дума главно за икономически мигранти от Албания, Виетнам и Украйна. Има и семейства с доходи около средните, които бягат от войни и конфликти, например от Сирия", пише вестникът.

Коментари

Задължително поле