И Борис Джонсън оскърби Ердоган

Борис Джонсън добави 1000 лири в банковата си сметка, след като спечели конкурс на британско седмично издание за най-оскърбително стихотворение за турския президент.

Условието е било творбата да е в средновековния британски литературен стил лимерик – петстишие с неприличен или оскърбителен характер.

Борис Джoнсън е спечелил първото място, като е описал пламналата любов между Реджеп Тайип Ердоган и един козел, предаде БТВ.

Конкурсът е бил обявен след като в Германия избухна скандалът с телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в развлекателното си нощно шоу рецитира обидна поема за Ердоган. Впоследствие канцлерът Ангела Меркел постанови, че е налице обида към чужд държавен глава и разреши съдът да даде ход на жалбата на турския президент.

Впоследствие магистратите забраниха на комика да рецитира части от неговата поема, тъй като президентът на Турция "не е длъжен да търпи" Бьомерман да повтаря големи части от стихотворението заради тяхното "грубо и обидно съдържание". Съдът сметна, че в тях е прекрачена границата между сатирата и ругатнята, но че някои строфи са в рамките на допустимото.

Любопитното е, че победителят в конкурса Борис Джонсън е внук на етнически турчин. Неговият дядо Али Кемал дори е бил министър през 20-те години на миналия век, а по-късно се е преселил със семейството си в Англия и е приел името Уилфред Джонсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят