Пилотът на хеликоптера трябвало да кацне 15 минути след фаталната катастрофа

Митко Димитров, пилот на селскостопански хеликоптер, загина край несебърското село Гильовца. Летателната машина е собственост на земеделската кооперация в поморийското село Порой. Тя излетяла за да напръска с препарати посеви в близкото село Гильовца, което попада в съседната община - Несебър.

Пилотът е на 60 години, има две големи деца. Заедно със съпругата си живее в центъра на Бургас. В Камено имал авиационна база. Синът му бил 40 годишен и работел при него, а дъщеря му е на 25 години, студентка в НБУ.

"Митко имаше 35 години стаж, това са 12 000 летателни часа. Невъзможно е да е допуснал грешка. Най-вероятно слънцето го е заслепило", каза вчера приятелят му Динчо Ченешев, който също има авиобаза.

Хеликоптерът, управляван от Митко Димитров, се оплел в жици и се е запалил, след секунди избухнал. Това е основната версия за инцидента.

Има още две версии: машината се е взривила заради техническа неизправност или при удар в земята. "Няма яснота дали се е взривила, или не, тъй като не е имало свидетели на самия инцидент", казаха разследващите.

Пилотът излетял в 9.30 часа от Порой, но не се прибрал в базата. Трябвало да се върне след 15 минути, но не се появил. Тогава колегите му започнали да го търсят.

Около обед разбитият самолет в нивите край Гильовца бил открит, но не от тях, а от електротехника Янчо Колев, който пътувал към близкото село Козичено, за да оправи авария с тока.

Колев бил много учуден, че имало скъсани жици, защото времето вчера бе тихо и нямаше вятър: "Разбрах, че повредата идва от района на местността Пясъците. Тръгнах натам и видях скъсаните жици. На 50-ина метра от тях, в нивата, забелязах и разбития хеликоптер", разказа човекът, който подал сигнал на тел. 112. Пилотът вече бил издъхнал.

Към момента се извършва оглед на местопроизшествието, разпит на свидетели, както и други процесуално-следствени действия с цел изясняване на обективната истина, съобщиха следобед в четвъртък от прокуратурата в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини