Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Прокуратурата в Пловдив разследва купуването на отговорите за матурата по български

Районна прокуратура-Пловдив разследва купуването на отговорите за матурата по български език и литература за зрелостници и наблюдава образуваното досъдебно производство във връзка с изнесени в медиите данни за това. Разследването се води по чл. 209 от НК – за въвеждане или поддържане у някого в заблуждение с цел набавяне на имотна облага и причиняване на имотна вреда.

За 24 часа по Закона за МВР в Пловдив са били задържани две лица, които са били разпитани като свидетели, като едното от тях е 22-годишната бивша миска Венета Савова.

„Към настоящия момент няма повдигнати обвинения не заради извършена окончателна оценка дали е осъществено престъпление или не, а защото е от особена важност за правилната правна квалификация на деянието да се установят всички участвали в дейността и да се събере достоверна информация за първоизточника на решаването на въпросите от матурите и за евентуалното им нерегламентирано предварително изнасяне. Едва тогава може да се прецени какво престъпление е извършено и ролята на всеки от участниците“, коментират от Районна прокуратура-Пловдив. Под нейно ръководство в момента текат активни процесуално-следствени действия за установяването и събирането на доказателства по случая.

Победителката в конкурса „Miss Teen Bulgaria Royal Galaxy 2012“ Венета Савова се оказа един от задържаните „брокери“ на отговорите на матурите по български език и литература след 12-и клас. 22-годишната пловдивчанка продавала срещу 50 лв. отговорите от тестовете на матурата, които изпращала със SMS. След като била разпитана в полицията за схемата и начина, по който си уреждала отговорите от матурата, е била пусната от ареста, като преди това разследващите извършили обиск в дома й. Вени, както приятелите й наричали хубавицата, имала неблагоразумието да рекламира „офертата“ си във Фейсбук, където предлагала отговорите от „всички матури 2016“ на промоция от 50% по-ниска цена и допълнителни отстъпки при групи над 5 души.

Официалните данни от Регионалния инспекторат (РИО) в Пловдив са, че на матурата по български език и литература е анулирана работата само на един абитурент и то затова, че е отказал да си предаде мобилния телефон на влизане. В област Пазарджик обаче са заловени шестима зрелостници, които преписвали по време на матурата от завити на руло „пищови“. Работите им са анулирани и те ще трябва да се явят повторно на матура през следващата учебна година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.