Свръхлоялен към Ердоган посочен за премиер на Турция (обзор)

Транспортният министър Бинали Йълдъръм сменя Ахмет Давутоглу

Приоритетната му задача е въвеждането на президентска република

Говорител на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обяви вчера, че единствен кандидат за неин лидер, а съответно и за нов премиер на страната, е Бинали Йълдъръм. Официалното решение се очаква да вземе в неделя извънредният конгрес на ПСР, свикан след изненадващата оставка на Ахмет Давутоглу на 9 май.

60-годишният Йълдъръм е сред основателите на проислямистката партия през 2001 г. и откакто тя взе властта през 2002-ра, е почти несменяем министър на транспорта. Смятан е за свръхлоялен към президента Реджеп Ердоган.

“Ще дам всичко от себе си в ПСР да работим в пълна хармония, на първо място с нашия президент”, заяви вчера Йълдъръм. И така даде да се разбере, че за разлика от Давутоглу, няма задръжки да натисне за процедура в парламента за промяна в конституцията, за да изпълни желанието на Ердоган Турция да се превърне в президентска република.

Йълдъръм не спомена нищо вчера по важната за ЕС тема за бъдещето на миграционното споразумение с Турция. Отпадането на краткосрочните шенгенски визи за турски граждани е под въпрос заради съпротивата в Анкара за промяна на законите за борба срещу тероризма, което е едно от условията на ЕС.

Йълдъръм даде ясен знак, че смята твърдо да се придържа към Ердогановия курс на конфронтация с кюрдите. Той планира скоро визита в район на Диарбекир, където миналата седмица 16 души бяха убити от мощна експлозия, за която властта вини бунтовниците от ПКК. “Ще избавим Турция от тероризма”, каза вчера Йълдъръм.

Коментатор в “Хюриет” писа, че единствената сериозна разлика между него и Ердоган, е, че президентът е фен на “Фенербахче”, а Йълдъръм - на истанбулския му съперник “Галатасарай”. Двамата са близки съратници от 1994 г., когато Ердоган бе избран за кмет на Истанбул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят