Изнасяме една трета от българското сирене Над 23 000 тона стига експортът през 2018 г.

138 катастрофи с 13 загинали са станали в Търновско за 8 месеца Ранените са 208 души

Плащаме двойно по-скъпо за руски газ

Xbox джойстик вече и за Apple Геймпадът е на цена от 59,95 щатски долара

Протестиращите каталунци завзеха летище в Барселона (ВИДЕО) Броят на ранените през първия ден на сблъсъците с полицията надхвърли сто

Българският представител в Съвета по култура на фондация „Микеланджело” е директорът на музей „Етър“

Президентът Радев: Само свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 16 октомври 2019

ГДБОП влезе в БФС

Над 2000 посетители ще събере форумът Innowave Summit във Варна Еврокомисарят Мария Габриел и човекът-идея Шед Симов са сред лекторите на високотехнологичната конференция

10 години затвор за баща, изнасилвал дъщеричката си

Задържаха грабител и шестима наркодилъри

НАП пуска на безценица имоти на длъжници

Дъщерята на Лени Кравиц ще бъде Жената-котка в новия „Батман“

Продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години

снимка: pixabay.com

Продължителността на живота в световен мащаб се е увеличила с 5 години от 2000г. насам, съобщи Световната здравна организация, (СЗО) цитирана от световните агенции.

Положителната тенденция се дължи основно на напредъка в борбата срещу СПИН и маларията в страните от Африка. Този ръст на продължителността на живота е най-големият от 60-те години насам. Тогава в Европа и Япония смъртността се понижава и се наблюдава социално-икономически прогрес след края на Втората световна война.

При усреднени стойности, дете, родено през 2015 година има шансовете да доживее до 71,4-годишна възраст. При жените продължителността на живота е по-голяма в сравнение с мъжете – 73,8 години достигат дамите, а силният пол – средно 69,1 години личи от Годишния доклад на СЗО.

Генералният секретар на организацията, Маргарет Чан, заяви, че е постигнат значителен напредък в борбата срещу лечимите болести, които могат да бъдат избегнати. В частност тя изтъква ролята на разширения достъп до ретроантивирусната терапия, която предотвратява заразяването с ХИВ.

През 90-те години на миналия век продължителността на живота в глобален мащаб се скъсява заради пандемията на СПИН, който се разпространява в Африка. Въпреки постигнатия напредък в най-бедните страни, СЗО изтъква съществените разлики в продължителността на живота в развитите индустриално страни и по-бедните.

Статистиките сочат, че родено днес момиче в Япония има най-дълголетно бъдеще и може да доживее до 86,8 години. За мъжете в това отношение води Швейцария, със средна продължителност на живота, възлизаща на 81,3 години.

Сиера Леоне заема последното място в класацията и за двата пола със средна продължителност на живота от 50.8 години за жените и 49,3 години за мъжете.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.