Продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години

снимка: pixabay.com

Продължителността на живота в световен мащаб се е увеличила с 5 години от 2000г. насам, съобщи Световната здравна организация, (СЗО) цитирана от световните агенции.

Положителната тенденция се дължи основно на напредъка в борбата срещу СПИН и маларията в страните от Африка. Този ръст на продължителността на живота е най-големият от 60-те години насам. Тогава в Европа и Япония смъртността се понижава и се наблюдава социално-икономически прогрес след края на Втората световна война.

При усреднени стойности, дете, родено през 2015 година има шансовете да доживее до 71,4-годишна възраст. При жените продължителността на живота е по-голяма в сравнение с мъжете - 73,8 години достигат дамите, а силният пол - средно 69,1 години личи от Годишния доклад на СЗО.

Генералният секретар на организацията, Маргарет Чан, заяви, че е постигнат значителен напредък в борбата срещу лечимите болести, които могат да бъдат избегнати. В частност тя изтъква ролята на разширения достъп до ретроантивирусната терапия, която предотвратява заразяването с ХИВ.

През 90-те години на миналия век продължителността на живота в глобален мащаб се скъсява заради пандемията на СПИН, който се разпространява в Африка. Въпреки постигнатия напредък в най-бедните страни, СЗО изтъква съществените разлики в продължителността на живота в развитите индустриално страни и по-бедните.

Статистиките сочат, че родено днес момиче в Япония има най-дълголетно бъдеще и може да доживее до 86,8 години. За мъжете в това отношение води Швейцария, със средна продължителност на живота, възлизаща на 81,3 години.

Сиера Леоне заема последното място в класацията и за двата пола със средна продължителност на живота от 50.8 години за жените и 49,3 години за мъжете.

Коментари

Задължително поле