Тръмп обяви срещата си с Ердоган за „чудесна”

Съдии си правят отвод по дело “Къща за гости” Забуксува процесът срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

Премиерът Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха

Земетресение от 7,4 по Рихтер удари Индонезия, има опасност от цунами

Ангел Джамбазки: Зелени организации са внесли петиция в ЕП за спиране на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Минималната пенсия става 250 лева от юли (обзор) Първият ден от болничния няма да се плаща на работника

ЕП не одобри кандидата за еврокомисар на Унгария

Безработицата намаля до рекордно ниво Заетостта нарасна до 76,3% за населението на 20-64 г.

България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката Премиерът: безработица спада до 3,7%

Ямболия посече с брадва 35-годишна жена (обзор)

Складовете за горива с камери за наблюдение Признават разходите за ремонт на пътища

Министър Теменужка Петкова: Избираме фирмите за АЕЦ „Белене” до края на месеца (обзор)

Маргарита Попова: Президентът е длъжен да подпише указа на Гешев до 15 дни

300-килограмова мечка нападна ловец, прати го в болница (обзор) Ако почувства заплаха за мечетата си, мечката майка е способна да разкъса на парчета всичко що се изпречи на пътя й

Забраняват анонимните сейфове Дават на Брюксел списък на видните политически личности

Румяна Арнаудова: Без наказание, ако ученици са продали матурата

Без наказание за продавачите на матури, ако са ученици, а ако първоизточникът на отговорите е квестор, директор или служител на МОН, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„В момента на територията на България се провеждат две основни разследвания – едното е в Пловдив, а другото е в Стара Загора. По старозагорското производство, което се води за престъпление по служба до този час са разпитани 7 свидетели и са иззети телефоните на разпитаните до момента лица.“, съобщи Арнаудова.

Прокуратурата установява последователно с помощта на полицията, всяко лице, което е получило отговорите на матурата и ги е препредало допълнително. Надяваме се да стигнем до първоизточника, защото това е основната цел на разследването.

Ако се установи, че са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил- категорично не можем да твърдим, че е извършено престъпление от общ характер.

В другата хипотеза – ако са били изнесени от МОН или от квестор или от директор на училище бихме могли да твърдим, че се касае за извършено престъпление по служба от лице, заемащо отговорно служебно положение. Тогава имаме престъпление, което е сериозно и тежко. Възможно друго престъпление в тази хипотеза е и разгласяване на информация, представляваща служебна тайна, каквото ако бъде установено също ще бъде ангажирана наказателната отговорност на съответното лице.

За престъпление по служба, за каквото се води в Стара Загора, в окръжната прокуратура в Стара Загора, разследването се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и лишаване от права. Ако се касае за разгласяване на служебна тайна се нказва това престъпление с лишаване от свобода до 2 години.“, разяснява още тя.

Към момента по случая са разпитани общо 23 лица, като техните телефони са иззети, назначени са технически експертизи и се работи по възстановяване на съобщенията. Свидетелите са освободени, тъй като по отношение на тях, прокуратурата не е събрала доказателства за извършено престъпление от общ характер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.