Румяна Арнаудова: Без наказание, ако ученици са продали матурата

Без наказание за продавачите на матури, ако са ученици, а ако първоизточникът на отговорите е квестор, директор или служител на МОН, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"В момента на територията на България се провеждат две основни разследвания - едното е в Пловдив, а другото е в Стара Загора. По старозагорското производство, което се води за престъпление по служба до този час са разпитани 7 свидетели и са иззети телефоните на разпитаните до момента лица.", съобщи Арнаудова. 

Прокуратурата установява последователно с помощта на полицията, всяко лице, което е получило отговорите на матурата и ги е препредало допълнително. Надяваме се да стигнем до първоизточника, защото това е основната цел на разследването.

Ако се установи, че са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил- категорично не можем да твърдим, че е извършено престъпление от общ характер.

В другата хипотеза - ако са били изнесени от МОН или от квестор или от директор на училище бихме могли да твърдим, че се касае за извършено престъпление по служба от лице, заемащо отговорно служебно положение. Тогава имаме престъпление, което е сериозно и тежко. Възможно друго престъпление в тази хипотеза е и разгласяване на информация, представляваща служебна тайна, каквото ако бъде установено също ще бъде ангажирана наказателната отговорност на съответното лице.

За престъпление по служба, за каквото се води в Стара Загора, в окръжната прокуратура в Стара Загора, разследването се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и лишаване от права. Ако се касае за разгласяване на служебна тайна се нказва това престъпление с лишаване от свобода до 2 години.", разяснява още тя. 

Към момента по случая са разпитани общо 23 лица, като техните телефони са иззети, назначени са технически експертизи и се работи по възстановяване на съобщенията. Свидетелите са освободени, тъй като по отношение на тях, прокуратурата не е събрала доказателства за извършено престъпление от общ характер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини