Музеят за история на София и Художествената академия организират конференция „Българската кирилица”

В чест на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май 2016 г., Музеят за история на София и Националната художествена академия, катедра „Плакат и визуална комуникация”, организират конференция „Българската кирилица”, съобщи БНР.

Научният форум е посветен на българската азбука – кирилицата. Целта е да се осветли проблемът относно българската кирилица, начините на изписване на българските букви и разликите например с руската кирилица, какви шрифтове ползваме в ежедневието си и дали това всъщност е българска кирилица.

В частност ще бъдат обсъждани теми като: графично изражение на българската кирилица; съхраняване, развитие и популяризиране на българската кирилица; проблеми, които възпрепятстват този процес; шрифтове, разработени от български дизайнери и т. н.

В конференцията ще участват водещи в областта експерти. Темите са разпределени в три области: книгата на кирилица от историческа гледна точка, кирилицата и глаголицата в различните сфери на изобразителното и дигиталното изкуство, развитието на кирилицата у нас – проекти и реализации.

Конференцията ще се проведе на 24 май 2016 г. в Музея за история на София между 11 и 16 часа.

В същия ден от 16:30 ч. ще бъде открита и калиграфска изложба.

Конференцията и съпътстващите събития са отворени за публика и всички, които се интересуват от тематиката са добре дошли в Музея за история на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура