Дискутираха в Търново развитието на културния туризъми опазването на паметниците на културата

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново бе домакин на конференция „Култура, имоти туризъм – предизвикателства и възможности”. Форумът засегна теми, свързани с културния туризъм, опазването на историческите сгради и възможностите за инвестиции по новата европейска програма „Региони в растеж”. Обсъден бе и проектът за промени в Закона за културното наследство, които предвиждат създаване на регионални звена към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Срещата бе открита от директора на общинската дирекция „Култура” Нелина Църова, която запозна лекторите и участниците с хилядолетната история на Велико Търново и многообразието от недвижими паметници на културата. Тя припомни, че инвестициите в сферата на туристическата инфраструктура и атракциите за период от 5 години са за около 14 милиона лева, а годишният ръст на посетители е устойчив и варира между 10 и 18%.

По време на конференцията бе обсъден правният статус на паметниците на културата, като бяха споделени добри практики от Европа за опазването им. Отново бе подчертана нуждата във Велико Търново да бъде локализирана една от бъдещите изнесени структури на НИНКН, както предвиждат промените в законодателството.

„В тази посока Общината, кметът Даниел Панов и екипът му правят всичко необходимо това да се случи”, подчерта Нелина Църова.

Коментари

Задължително поле