Човекоядни крокодили от Нил плъзнаха в САЩ

ДНК тестове потвърждават, че три човекоядни крокодила, обичайно обитаващи река Нил, са открити в блата в щата Флорида, пише Би Би Си.

За разлика от местните алигатори, този специфичен вид се храни с хора, и негови представители са отговорни за смъртта на близо 200 души в района на Тропическа Африка, където живеят хищните крокодили.

Възможно е из щата да има и още екземпляри от опасния вид, смятат експерти. Не се знае как са достигнали до територията на САЩ. "Те не са преплували от Африка", казва херпетологистът от Университета във Флорида Кенет Криско.

Една от вероятните възможности е, че са били пренесени нелегално от нелицензирани колекционери, които не са успели да ги опазят, или дори нарочно са ги пуснали на свобода, казва още Криско пред АП. 

Животните са намерени през 2009г., 2011г. и 2014г., но едва наскоро е проведен ДНК тест, установил произхода и вида им, който достига до внушителните 6 метра, като това ги прави значително по-големи от местните алигатори, най-често достигащи до "едва" 4 метра.

Коментари

Задължително поле