Критиката в Kан: „Неоновият демон” е отблъскващ и великолепен

Кадри от стилизирания и скандален нов филм на Николас Виндинг Рефн “Неоновият демон”.

Новият филм на Рефн шокира публиката на Лазурния бряг

От освирквания до бурни аплодисменти, от крясъци срещу екрана до божествено положителни ревюта - поредната провокация на датския визионер Николас Виндинг Рефн успя да произведе заглавия от Лазурния бряг, каквато несъмнено е била и неговата цел. “Неоновият демон” е описван от критиката в Кан като болен, извратен, перверзен и прекрасен филм, едновременно отблъскващ и великолепен.

Според някои автори филмът напомня на “Мълхоланд драйв” на Дейвид Линч, “Суспирия” на Дарио Ардженто и “Черен лебед” на Дарън Аронофски.

Още когато представяше своя предишен филм в Кан “Само Бог прощава” преди три години, Рефн каза: “Аз съм порнограф и правя филми за това, което ме възбужда.”

“Неоновият демон” е крайно стилизиран разказ за млада дама от малък град, която отива в Лос Анджелис с мечтата да стане модел и да покори бляскавия свят на елитната фешън индустрия. Там нейната красота става обект на желание за група безскрупулни жени, които искат да погълнат виталността и младостта на момичето.

“Реших, че съм направил достатъчно филми за мъже, склонни към насилие, и исках да заснема нещо само с жени, затова написах една история, която ситуирах в Лос Анджелис, защото жена ми не искаше да ходи никъде другаде извън Копенхаген. Каза ми, че е приключила с Азия. LA бе единствената опция. Така аз разработих идеята, отидох на място и ангажирах Ел Фанинг за главната роля, а тя се оказа абсолютно фантастична”, разказва режисьорът Рефн.

Другата улика за вдъхновението, която подхвърли преди време Никълъс Виндинг, е свързана с печално известната унгарска аристократка Елизабет Батори, популярна като “Кървавата графиня”. Живяла в края на XVI и началото на XVII век, тя влиза в най-тъмните страници на историята, след като се разкрива, че е измъчвала и убила стотици хора. Най-екстремният мит за Батори описва баните с кръв от девственици, които графинята е вземала в опит да поднови своята младост и виталност. Според някои историци тя е жената, извършила най-много убийства в историята, на отделни места се твърди, че броят на нейните жертви надхвърля 650.

В “Неоновият демон” участват Ел Фанинг, Аби Лий, Алесандро Нивола, Кристина Хендрикс и добрият стар Киану Рийвс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино