Във Волгоград борят насекомите с ванилия

Льов: Имам план за Швеция

На 23 юни 2018 да почерпят

Брюксел обяви край на гръцката криза

ЕС смени тона за бежанците Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Чума по свинете идва към България

Сталоун и Батиста в жанрова тупалка

Губим 6 млн. лева от износ на трюфели Скъпите гъби се събират за експорт, но никой не плаща данъци

Издирват беглеца Басри с хеликоптер (обзор) Опровергаха твърдения, че Борис Иванов е имал съучастник

Протестиращи майки искат да знаят как се финансират организациите на хората с увреждания

Автобуси блокират центъра на столицата Протестират срещу създаването на автомобилна камара

Умря последният бял тигър в зоопарка в Синсинати

Милиарди да ни дават, няма да приемем бежанци (обзор)

Доналд Тръмп ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили

София дава на половин цена общински имоти за култура

Боздугани под тепетата, или как Бойко Ватев събра уникална колекция от над 5000 екземпляра хладно оръжие

Музей на оръжието правят в Археологическия музей в Пловдив

Първият у нас музей на оръжието може да отвори врати в Пловдив до 2019 г., когато градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата.

Това ще стане, ако се реализира идеята на бившия депутат от ВМРО и собственик на галерия “Ромфея” Бойко Ватев. Той притежава уникална колекция от над 5000 екземпляра хладно оръжие и въоръжение, която вероятно е и една от най-големите изобщо на планетата.

Близо 300 експоната от частната колекция Сбирка “Ватеви” бяха представени за първи път в залите на регионалния археологически музей в Пловдив в съвместната изложба с фондация “Ромфея” под наслов “От камъка до барута”.

“Експозицията включва най-различни видове оръжия, шлемове и стремена още от края на шестото хилядолетие преди новата ера до XVII в. и обхваща огромен период от време още от неолита до Късното средновековие. Сбирката е българско национално богатство. Най-ценното в нея е, че цялата тази най-голяма колекция от оръжия в България не е изнесена в чужбина, а е останала у нас и е обществено достояние. Сбирката е толкова голяма, че може да бъде експонирана поне в още 2 музея”, коментира Росица Миткова от Регионалния археологически музей в Пловдив, която от 6 години работи съвместно с топколекционера Бойко Ватев.

Уникалната му колекция включва каменни, медни и бронзови оръжия и най-различни мечове, брадви и ятагани – скитски, келтски, тракийски, рицарски, византийски, скандинавски и др., както и най-голямата в света сбирка от боздугани. “Притежавам около 500 най-различни боздугани, докато за сравнение техният брой в Британския музей е едва 37”, горд е “воеводата” Бойко Ватев. Началото на фамилната колекция поставил неговият прапрадядо с два ятагана от Априлското въстание през 1876 г., в което самият той участвал. Но най-голяма е заслугата на бащата на ексдепутата от ВМРО и на самия Бойко Ватев, който попълва колекцията си от хладни оръжия в продължение на повече от 40 години. Той дори се шегува със себе си, че е продал оставената му в наследство колекция от златни и сребърни монети, за да си купи купища железа, които ръждясват.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.