Боздугани под тепетата, или как Бойко Ватев събра уникална колекция от над 5000 екземпляра хладно оръжие

Музей на оръжието правят в Археологическия музей в Пловдив

Първият у нас музей на оръжието може да отвори врати в Пловдив до 2019 г., когато градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата.

Това ще стане, ако се реализира идеята на бившия депутат от ВМРО и собственик на галерия “Ромфея” Бойко Ватев. Той притежава уникална колекция от над 5000 екземпляра хладно оръжие и въоръжение, която вероятно е и една от най-големите изобщо на планетата.

Близо 300 експоната от частната колекция Сбирка “Ватеви” бяха представени за първи път в залите на регионалния археологически музей в Пловдив в съвместната изложба с фондация “Ромфея” под наслов “От камъка до барута”.

“Експозицията включва най-различни видове оръжия, шлемове и стремена още от края на шестото хилядолетие преди новата ера до XVII в. и обхваща огромен период от време още от неолита до Късното средновековие. Сбирката е българско национално богатство. Най-ценното в нея е, че цялата тази най-голяма колекция от оръжия в България не е изнесена в чужбина, а е останала у нас и е обществено достояние. Сбирката е толкова голяма, че може да бъде експонирана поне в още 2 музея”, коментира Росица Миткова от Регионалния археологически музей в Пловдив, която от 6 години работи съвместно с топколекционера Бойко Ватев.

Уникалната му колекция включва каменни, медни и бронзови оръжия и най-различни мечове, брадви и ятагани - скитски, келтски, тракийски, рицарски, византийски, скандинавски и др., както и най-голямата в света сбирка от боздугани. “Притежавам около 500 най-различни боздугани, докато за сравнение техният брой в Британския музей е едва 37”, горд е “воеводата” Бойко Ватев. Началото на фамилната колекция поставил неговият прапрадядо с два ятагана от Априлското въстание през 1876 г., в което самият той участвал. Но най-голяма е заслугата на бащата на ексдепутата от ВМРО и на самия Бойко Ватев, който попълва колекцията си от хладни оръжия в продължение на повече от 40 години. Той дори се шегува със себе си, че е продал оставената му в наследство колекция от златни и сребърни монети, за да си купи купища железа, които ръждясват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл