На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

От какво да се откажем, за да се предпазим от рак

Неотдавнашни проучвания показаха, че късметът играе съществена роля за това дали човек ще е засегнат от рак, но ново изследване навежда на мисълта, че промяната на навици, свързани с начина на живот, може да има превантивен ефект, съобщи ЮПИ, цитирана от БТВ.

Отказването от цигарите, умерената консумация на алкохол, поддържането на здравословно телесно тегло и физическата активност могат да намалят наполовина риска от смърт вследствие на ракови болести, увериха учени от Харвардския университет, след като анализирали резултатите от две широкомащабни изследвания.

Новото изследване контрастира с друго, чиито резултати бяха публикувани миналата година. Те навеждат на мисълта, че само една трета от риска от рак може да бъде смекчена чрез промени в начина на живот, докато останалата част се дължи на „лош късмет“. Изследването разкрива, че макар да е възможно генетични и други причини да имат някаква роля, в повечето случаи раковото заболяване се дължи на случайни клетъчни мутации, които са непредотвратими.

Авторите на новото изследване заявиха, че макар късметът и случайните промени да играят съществена роля при раковите болести, действията за намаляване на вероятността от подобни промени ще са ефикасни, ако се вземат предвид предишни проучвания. „Не трябва да се пренебрегват познанията, които са натрупани през последните 10 или 100 години“, отбеляза Минян Сон от университета.

За целите на изследването били анализирани здравни данни за 89 571 жени и 46 339 мъже. Данните били сравнени със статистическа информация за ракови заболявания в САЩ, за да се потърси връзка между начин на живот, ракови болести и смъртност.

Когато става дума за здравословен живот, се имало предвид отказване от цигарите, изпиване на едно питие дневно от жените и две питиета дневно от мъжете, индекс на телесна маса между 18,5 и 27,5 и най-малко 75-150 минути аеробна физическа активност седмично.

Раковите болести са предотвратими, заключиха учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. На практика са предотвратими повечето случаи на рак – 80-90% от свързаните с тютюнопушене ракови заболявания, като белодробен и орофарингеален рак, и 60% от свързаните с начина на живот ракови заболявания, като колоректален рак и рак на пикочния мехур.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.