Верижна катастрофа на Околовръстния път в София затруднява движението

Българин загина в Кипър

Премиерът Борисов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа

Трима хвърлени в ареста за отглеждане на канабис

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство в Търново

Българска преводачка с награда от съюза на гръцките писатели в Гърция

Джъстин Трюдо запази властта в Канада, но ще управлява с малцинство

Акциите на Боинг се сринаха след нови проблеми със 737 МАX

II. Специална прогноза за вота на астролога Алена за “Труд”

32-годишен нападна медик от Спешна помощ в Петрич

Фейсбук обяви мерки срещу манипулативните и филшивите новини

Проф. Иван Илчев: Комисията с Македония зацикли отново около Гоце Делчев След решението за предсрочни избори в Скопие, бъдещето й не е светло, каза историкът

Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

Арестуваха двама, карали много пияни

Какви са резултатите от проведената акция „Ден без псувни”?

Цацаров: За първи път има рационален и консенсусен подход към съдебната реформа

За първи път има един много рационален и консенсусен подход по отношение на съдебната реформа, време е да се случи нещо в нея. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

„Процесите, свързани с това, което наричаме „съдебна реформа”, до настоящия момент са били и продължителни във времето, и безкрайно политизирани, защото са се използвали по един или друг начин от една или друга политическа сила, за да бъде налагано нейно виждане или просто, за да бъде издигана съдебната реформа, без в това да се влага грам рационално съдържание, но да се вее като знаме. Време е, вече настъпи това време нещо да се случва в тази област, която наричаме „съдебна реформа”, коментира Сотир Цацаров.

Главният прокурор допълни, че трудно би оборил и не се наема да го прави ”диагнозата”, че политическата и съдебната система са скачени съдове в България. По думите му предсрочни избори – независимо от това дали ще има, или не, не би трябвало да влияят на процесите в съдебната реформа. „Избори били те парламентарни, президентски и каквито и да са, по никакъв начин не бива да влияят на процесите, които вече са започнали. Според мен за първи път от много време е постигнато това лични противоречия да са загърбени. За първи път има един много рационален и много консенсусен подход, включително и от страна на Министерството ан правосъдието”, отбеляза Цацаров.

„За първи път имаме законопроекти, за които се говори от години и които поне на 95% са готови”, допълни той и уточни, че става въпрос не само за втория пакет от измененията на Закона за съдебната власт, но в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона с мерките за противодействие на тероризма и др. „Ние сме в хода на един процес, който не би трябвало да зависи от всички, каквито и да са те събития на политическата сцена. Съвсем близо е моментът, в който Министерски съвет ще внесе тези законопроекти в Народното събрание и оттам нататък трябва да говори разума. Ако говорят страстите или тези съвсем точно определени тънки и грозни политически сметки, които характеризира и президентът Плевнелиев, макар да не ги нарече по този начин, тогава би станало зле, тогава бихме се върнали в изходна точка”, подчерта главния прокурор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.