Кунева: Матурите бяха успешни, но ще ги променяме за догодина

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева заяви за пореден път, че матурите са преминали успешно и драконовските мерки са сработили, но същевременно обяви, че се обсъжда промяна на формата на изпита.

Кунева обясни пред БТВ, че усилията са били най-вече в посока на това в класните стаи по време на изпита да не влиза информация отвън, заради което се е прибегнало до видеонаблюдението, разместването на учениците и раздаването на химикалки.

„Когато се изтегли билетчето, когато се види темата, информацията попада в ръцете на 10-ина хиляди души”, отбеляза тя и допълни, че и пробивът в сайта на МОН е станал чак след началото на изпита и че прокуратурата се занимава с хакерската атака.

Вече се обсъжда и промяна във формата на изпита, включително и чрез въвеждане на отделни модули, каза още Меглена Кунева.

Тя декларира, че е доволна, че този път няма данни да е изтекъл резултатът от възможните тестове преди матурата. „Не е въпрос на игра едни деца да се опитват да преписват, пък едни родители и квестори да се опитват да ги хванат”, подчерта тя.

„Това беше много болезнено за президента Плевнелиев, напълно незаслужен удар. Дали е от неопитност, недалновидност, или с някакъв друг подтекст, резултатът е лош”, заяви Кунева в коментар за решението на хората на Радан Кънев да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат, без да са се допитали до него преди това.

„Ако в един характер на политик чувството, че винаги е прав и егото завзема повече територия, това поставя всички в трудно положение“, коментира още Кунева по адрес на лидера на ДСБ.

Тя критикува „тъмносините“ в Реформаторския блок, които според нея не са направили достатъчно градивни стъпки, за да се постигне целта на блока - обединението на съмишленици в център-дясно.

„Навсякъде, където ходя, винаги каня всички колеги от РБ по места. По места няма напрежение, в 99,9% от местата РБ работи добре”, подчерта лидерът на ДБГ. По думите й за президентския вот е възможно „напрягане“ за обща кандидатура на РБ или в дясно-център.

Меглена Кунева беше категорична, че нейните депутати не са подкрепили преодоляването на президентското вето в замяна на гласове от ГЕРБ за антикорупционния й закон. Тя призна, че в ресорната парламентарна комисия все още няма пълна подкрепа за производствата по анонимни сигнали – въпреки гаранциите срещу злоупотреби във втория вариант на текста.

„Може да има защитени свидетели, криптирани имена... Да разчитаме на хората е това, което всяка демократична държава прави”, заяви Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование