Ремонтират още две гимназии във Варна Вече са обновени седем училища, три детски градини и две професионални гимназии по ОП"Региони в растеж"

Рибарите кътат чернокоп за Никулден

Арестуваха двама души, ограбили 12-годишно дете в Бургас

Тръмп обяви срещата си с Ердоган за „чудесна”

Съдии си правят отвод по дело “Къща за гости” Забуксува процесът срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

Премиерът Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха

Земетресение от 7,4 по Рихтер удари Индонезия, има опасност от цунами

Ангел Джамбазки: Зелени организации са внесли петиция в ЕП за спиране на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Минималната пенсия става 250 лева от юли (обзор) Първият ден от болничния няма да се плаща на работника

ЕП не одобри кандидата за еврокомисар на Унгария

Безработицата намаля до рекордно ниво Заетостта нарасна до 76,3% за населението на 20-64 г.

България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката Премиерът: безработица спада до 3,7%

Ямболия посече с брадва 35-годишна жена (обзор)

Складовете за горива с камери за наблюдение Признават разходите за ремонт на пътища

Министър Теменужка Петкова: Избираме фирмите за АЕЦ „Белене” до края на месеца (обзор)

Иглика Трифонова: Българската култура е култура на самотници

„Имаме нужда от самочувствие, имаме и основание за него, в много посоки. Време е да си пожелаем то да става все по-устойчиво и стабилно“. Това каза пред БНР режисьорът Иглика Трифонова, която ще получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за нейния принос в областта на културата.

„Зад тази награда стои реверанс към българското кино, в което през последните години се случват хубави неща. Филмите му стоят стабилно на международните фестивали, а други са добре посрещнати и прегърнати от публиката“, заяви режисьорът и допълни:

„Ще ми се да вярвам, че зад тази награда стои потребността на обществото от това което правим, защото творците са „чупливи хора“. Аз съм в непрестанна битка да си вярвам, че има нужда от това, което правя, защото не правя комерсиални неща, но има и един инстинкт на правещия изкуство – той граничи с лудост. Самият ти имаш такава силна необходимост да направиш някои неща, че тази лудост ти помага.“

„Хората са екзистенциално уморени, много дълго продължи животът в противопоставяне, да разбереш кое е доброто и кое е лошото зад фасадата е уморително“, обясни още режисьорът.

„Хората искат да вярват, че можем да се измъкнем за косите, че могат да се случват и добри неща, а те се случват. Ние сме много уплашени, има суеверие да не се радваме на доброто и не го допускаме, а навън хората имат инстинкт към успеха, да се радваш на успеха на другия се възприема като добро и за самия теб. Трябва да натрупаме повече успешни факти и да се успокоим.“

„Много съм щастлива, че все още има публика, която има нужда от нелеки филми. Днес всеки нормален зрител може да напише във фейсбук какво мисли за един филм – това е новият тип критика, отбеляза Трифонова, според която един филм става добър, лош, значим или по-малко значим след срещата си с публиката. Тя добави, че въпреки малките прецеденти и изключения, в които публиката се „разминава“ с даден филм или литература, които биват оценявани по-късно, публиката прави един филм, а дотогава той е малко тайнство, зад което стоят усилията на много хора.

„За българските филми Кан е трудно място, там е въпрос на сложна европейска културна политика, като че ли още не са готови да отличат български филм, изтъкна кинорежисьорът.“

„Понякога в Кан се страхуват от някои политически нюанси, днес Европа е доста объркана и доста уплашена. В тази спокойна и уредена допреди няколко години Европа става все по-сложно да се взимат решения…“

„Българската култура е култура на самотници“, обобщи Иглика Трифонова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.