Борисов към българите в Истанбул: Гордея се, че съм Българин! Един от Вас!

"Гордея се, че съм Българин! Един от Вас! Да сте ми живи и здрави! Благодаря! Успехи!" Това написа премиерът Бойко Борисов във възпоменателната книга на Желязната църква в Истанбул.

"Българската общност в Истанбул е сред общностите, които през годините са успели да съхранят своята история и духовното присъствие на българската нация", написа Борисов във фейсбук.

"Чрез поддържането на Екзархийските имоти, които са паметници на националното ни Възраждане и на борбата за църковна и политическа независимост, Цариградските българи са допринесли за съхраняването на българщината още от времето, когато Истанбул е бил седалище на Българската Екзархия и люлка на българското духовно възраждане, култура и просвета. Щастлив съм за обновяването на тези свети български места, част от които е и ремонтираната сграда на Метоха - това е прекрасно дело, своеобразно продължение на възраждането на българската духовност и пример за сплотяването на нацията. Разположената експозиция разказва за миналото и настоящето на Цариградските българи, които продължават да заемат достойно място в древния и вечен Цариград. Тя ясно показва възрожденския дух, с който се пази връзка с България и българския народ. Радвам се и за големия интерес към изучаване на български език от младото поколение на общността. Със задоволство научих за българско неделно училище, действащо в сградата на Българската Екзархия, което носи името на своя първообраз – откритото през 1857 г. училище "Св. св. Кирил и Методий". От името на българското правителство и лично от мое име изразявам благодарност за усилията, положени от всеки един член на Настоятелството на Фондацията на „Православната църква на Българската Екзархия” за превръщането на Екзархията, на Метоха и на забележителната Желязна църква „Свети Стефан” в духовни средища на поколения българи. Оценяваме високо съдействието от страна на Генералното консулство, както и спомоществователството от страна на Българската православна църква и Съюза на тракийските дружества в България, подпомогнали идейно и морално извършената тук сериозна дейност. Благодарим и за оказаната финансова помощ на Република Турция за ремонтно-възстановителните работи. България и занапред ще оказва подкрепа на българската общност в Цариград във всички нейни инициативи за поддържане на българския дух, идеите на възрожденските просветители и културно-историческото наследство в Турция."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини