На 24 май Вежди Рашидов и българската делегация ще се поклонят на гроба Св. Константин-Кирил Философ в Рим

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, министърът на културата Вежди Рашидов заминава в Рим, начело на делегация от български дейци на културата, съобщиха от министерството.

В делегацията на министър Рашидов са включени творците Теодосий Спасов – музикант, Бойка Велкова – актриса, Проф. Боян Биолчев – писател, филолог, Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия, проф. Николай Драчев – ректор на Националната художествена академия, Иглика Трифонова – режисьор, Свилен Блажев – художник, Бойко Кръстанов – актьор. В честванията на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в Рим ще се включат още и: Вяра Анкова – генерален директор на БНТ, както и Милена Дамянова – народен представител - ПП ГЕРБ, Галя Захариева – народен представител - ПП ГЕРБ, Мариана Тодорова – народен представител - Коалиция АБВ, Петър Петров – народен представител - ПФ, Борислав Миланов – народен представител - РБ, Валери Жаблянов – народен представител - БСП - лява България.

В рамките на посещението в Рим министър Рашидов и водената от него делегация ще присъстват на служба в базиликата "Сан Клементе” и ще се поклонят на гроба на Свети Константин-Кирил Философ, ще посетят църквата „Св. Павел ала Регола", която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица и ще положат цветя пред паметника на Иван Вазов.

На 24 май вечерта в Посолството на Република България в Рим ще бъде връчена наградата на Министерството на културата на Изабел Русинова (Мария Изабел Кочани), известна италианска актриса от български произход.

По време на престоя си в Рим министър Рашидов ще инспектира и дейността на Българския културен институт там и ще проведе среща с българската общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура