Гръцките власти евакуират бежанския лагер в Идомени

Гръцките власти започнаха операция по постепенна евакуация на най-големия неофициален бежански лагер в страната, предаде Асошиейтед прес.

Лагерът в Идомени е разположен при гръцко-македонската граница. В него по някои оценки от месеци живеят около 8400 души.

Операцията започна рано тази сутрин, а на журналистите бе отказан достъп до района. Правителствени и полицейски представители заявиха, че бежанците и мигрантите в Идомени ще бъдат постепенно прехвърлени в нови, организирани лагери.

Полицейските части обградиха импровизирания лагер в Идомени, в рамките на операцията, която вероятно ще продължи до края на седмицата. Целта е всички да се прехвърлят в бежански лагери около Солун. Първите два автобуса потеглиха към Диавата. Открити са нови три лагера в близост до Солун, където има 8 хиляди места за настаняване. Започнаха да вдигат и палатките от железопътната линия Солун-Скопие, която е блокирана втори месец.

Полицията е получила нареждане да не се употребява сила срещу мигрантите. Много от полицаите са цивилни,за да не създават напрежение сред мигрантите. На място са и части за борба с безредиците, готови да реагират всеки момент. Операцията се следи и от хеликоптери.

За операцията в Идомени са изпратени около 20 отряда от полицейските сили за борба с безредици с обща численост около 400 полицаи, предаде БТВ.

Коментари

Задължително поле