Йорданка Фандъкова: Стремим се да създаваме и нови средища на духа и културата

"Стремим се да създаваме и нови средища на духа и културата", това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост за "Фокус".

Тя обясни, че традиционно Столичната община организира официална церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. "Това, към което ние се стремим, е да създаваме и нови средища на духа и културата – така през миналата година успяхме да отворим филиал на Софийската градска библиотека и в Студентски град и едно модерно място за книги – Читалнята в Градската градина, за която в момента тече дарителска акция за книги", отбеляза Фандъкова.

Фандъкова посочи, че сред символите на писмеността и културата в София са паметникът на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, както и паметникът на Св. Климент Охридски, ученика на светите братя, който създава кирилицата и е първият епископ, проповядвал на български език.

"Всички столичани и гости на София имат възможност да бъдат част от празника", заяви Фандъкова. "Преди това от 10.30 часа от Археологическия музей започва празнично шествие, организирано от Министерство на образованието и науката. Пред паметника на светите братя химна „Върви народе възродени“ ще изпълни хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и децата от 22 СОУ „Г. С. Раковски” и 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

По традиция първокласници рецитират стихотворението „Аз съм българче“ – тази година това ще са Никол и Кристиян от 22-о СОУ", уточни Фандъкова. Кметът на София допълни, че по традиция централното слово ще бъде на съвременен български писател, като тази година това е поетесата Мирела Иванова, която е и уредник на къщата-музей на Иван Вазов.

"Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” отваря врати с изложбата „Благословен с мъдростта”, която е посветена на 1100-годишнината от смъртта на Свети Климент Охридски. Над 100 български книгоиздатели и книготърговци ще вземат участие в Пролетния базар на книгата в НДК, който се открива днес. Над 55 премиери на книги, четения и срещи с български автори са организирани за 6-те дни на изложението. Музеят за история на София, неговите филиали и Софийската градска художествена галерия, са отворени с вход свободен. Така че всички столичани и гости на София имат възможност да бъдат част от празника", каза още кметът на София.

Коментари

Задължително поле