ПВО на Русия засече американски разузнавателен самолет над Японско море

Снимка: Архив

Средствата за ПВО на Русия са открили разузнавателен самолет Air Force RC-135 над Японско море, близо до границата на страната, предаде РИА Новости.

В руското министерство на отбраната е бил извикан аташето по въпросите на отбраната към посолството на САЩ, съобщава пресцентърът на ведомството.

Според руските военни американският самолет е летял с изключен транспондер. Екипажът не е дал информация за маршрута на полета на диспечерските служби в региона. Шпионският самолет е летял на височина, предназначена за редовни полети на въздухоплавателните средства от гражданската авиации.

"В резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския самолет е възникнала опасна ситуация за сблъсък с лайнери на граждански авиокомпании", съобщава руското министерство на отбраната.

Министерството посочва, че е необходимо да се вземат мерки за избягване на подобни ситуации, когато американски разузнавателен самолет лети в близост до руската граница.

В неделя бе съобщено, че руски диспечери са предотвратили сблъсък на самолети над Японско море на височина около 11 000 метра. Неизвестен самолет се доближил опасно близко до два лайнера.

Коментари

Задължително поле