Над 3000 търновци се включиха в честванията на 24 май

Над 3000 търновци тържествено отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май в старата столица. Празничната програма започна с шествие от площад „Велчова завера”, в което участие взеха над 800 ученици от всички училища в болярския град. Под звуците на духова музика и начело с портретите на светите братя Кирил и Методий шествието продължи до сградата на кметството. Там учениците и техните учители бяха посрещнати от кмета Даниел Панов и многобройните жители и гости на старопрестолния град.

В празничното си слово Даниел Панов припомни, че 24 май е най-почитаният български празник, а народът ни е единственият, който отбелязва делото на светите братя Кирил и Методий със специален празничен ден. „В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура на целия православен свят. Делото на светите братя Кирил и Методий, на незнайни монаси, книжовници, учители и будители съхранява нашата идентичност и доказва, че България има своето утвърдено място в Европа от векове. На 24 май се прекланяме пред поколения български учители, творци и просветители”, заяви в словото си Панов.

На финала на словото си градоначалникът призова. „Нека заедно утвърждаваме и издигаме славата и авторитета на Велико Търново като духовен, просветен и културен център”.

С поздравителни адреси от Даниел Панов отличи примата на МДТ „Константин Кисимов” Лина Ковачева и археолога доц. Йордан Алексиев, които станаха носители на наградата „Златен век” на културното министерство. Същите отличия бяха връчени на директора на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев – за получената награда „Св. Иван Рилски” на образователното министерство, както и на директора на ЦДГ „Соня” Жаклин Харалампиева-Павлова – за защитената докторска степен. Създателят на аудио-визуалния спектакъл в село Ново село „Когато храмът проговори” Тодор Кънчев бе удостоен със Старопрестолна грамота. Даниел Панов изказа благодарност на издателство „Босилков” и бизнеса за дарените книги на над 700 първокласници. Наградата „24 май” на Община Велико Търново получиха близначките Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови, които завършват СОУ „Ем. Станев”.

След края на официалната част празникът продължи с концертна програма и изпълнения на деца и ученици от старопрестолния град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони