Кралица Елизабет II: След Брекзит правителството ми ще работи Обединеното кралство да запази водещата си роля в международните отношения

Премиерът Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия

Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Осъдиха футболист от Сандански за отвличане

Роми нападнаха ученичка на пазара в Благоевград

Земетресение разлюля Южна Гърция Трусът е бил с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер

Министерство на енергетиката провери подготовката на ЕРП Север за зимата

А1 стартира свое мобилно приложение за следене на спортни резултати

Установени са 104 трошки да гният по улиците на Велико Търново Премахнати са общо 7 излезли от употреба возила през тази година

Вижте как минувачи спасиха 4 човека от паднал в реката автомобил (ВИДЕО)

Откриха диво прасе с африканска чума в района на Асеновград

Трима учени спечелиха Нобел за икономика – за облекчаване на глобалната бедност

52 деца с постижения в науката, изкуството и спорта с общински стипендии в Търговище

Шуменец плаши радио с бомба заради сръбска музика

Стресът на работа докарва до опасно заболяване

Жените застрашени 10 пъти повече от мъжете

Стресът на работа, комбиниран с обездвижване, интелектуално пренатоварване и проблеми у дома отключва опасното и трудно за диагностициране заболяване фибромиалгия.

Докато в Европа учените още спорят дали то е болест или синдром, броят на страдащите се множи, като те са предимно жени на възраст от 35 до 60 г. Това съобщи проф. д-р Ивайло Търнев от неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска“ по време на XV национална среща на лекари и медии в Албена, организирана от фондация МОСТ.

Диагностиката на фибромиалгията е предизвикателство за лекарите, защото симптомите й се покриват с широк кръг неврологични, ревматологични, ендокринни и инфекциозни болести. „В това състояние пациентите страдат от депресия, която боли и често води до инвалидност, преди да стане ясна причината“, коментира проф. Търнев.

Хората с фибромиалгия имат болки по цялото тяло, хронична умора, скованост в ставите. 90% не могат да спят нормално, защото се будят се много рано. Често имат и нарушения на паметта заради преждевременното стареене на мозъка.

В световен план са засегнати между 16 и 40 млн. души, като жените боледуват 10 пъти по-често от мъжете. У нас няма точна статистика на пациентите, но профилът им през последните години се променя, обясни проф. Търнев. Според него докато преди страдащите са били предимно жени с ниско образование и доходи, сега повечето са дами, упражняващи интелектуален труд. Най-често те са поразени от синдрома на професионалното прегаряне, който води до хормонален дефицит и метаболитен синдром.

Освен ежедневния стрес, фибромиалгия може да се отключи от прекаран хепатит С, тежка физическа травма или заради генетична предразположеност.

Бърз тест с 6 въпроса, на които пациентът отговаря за 3 минути и изследване за болка в 18 точки по тялото помага на лекарите при диагностиката на опасното състояние. Така се откриват 88% от случаите. За жалост при 46% вече има тежки увреждания.

Лечение с медикаменти, съчетано с аеробни упражнения, психотерапия, балнеология и акупунктура подобрява качеството на живот на 66% от болните. За да увеличи процента на диагностицираните в ранен стадий, Европейската мрежа на Асоциациите по фибромиалгия подготвя серия от мерки, които включват програма за интердисциплинарен подход при лечението, обмен на добри практики и обучение на медици.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.