Българската делегация в Рим, водена от Вежди Рашидов, се поклони пред гроба на Св. Константин-Кирил Философ

Снимка: Министерство на културата

Вежди Рашидов и водената от него делегация в Рим се поклониха на гроба на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе", съобщи културното министерство. Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний отслужи тържествен молебен за светите равноапостоли. На молебена присъстваха и министърът на външните работи Даниел Митов и българските посланици Марин Райков в Италия и проф. Кирил Топалов при Светия престол, депутати, както и голяма група представители на българската общност.

„24 май е най-светлият български празник, той ни обединява и колкото и да сме различни, в този ден всички сме заедно, защото ни събира езикът, на който общуваме, езикът, на който се разбираме, езикът, на който се обичаме. Радвам се, че в този празничен ден и част от цвета на българската интелигенция е в делегацията ни, за да честваме заедно 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес ние заедно се поклонихме в Рим на гроба на Свети Кирил, почетохме паметта на светите равноапостоли, които ни дадоха азбуката”, каза министър Рашидов след молебена.

По-късно през деня българската делегация положи цветя и пред паметника на Иван Вазов в Рим, който се издига в парка на прочутата "Вила Боргезе".

Българската делегация присъства днес и на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската общност за извършване на православно богослужение. Молебенът бе отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и български свещеници.

„Да съхраним вярата, традициите, духовната ни идентичност и да вървим напред” – с тези думи митрополит Антоний благослови присъстващите на молебена в църквата "Свети Павел в Регола".

Тази вечер в Посолството на Република България в Рим министър Вежди Рашидов ще връчи наградата на Министерството на културата на Изабел Русинова (Мария Изабел Кочани), известна италианска актриса от български произход.

Коментари

Задължително поле