КАТ хваща без книжки по 600 души на седмица

Около 600 шофьори без книжка са хващани от КАТ на седмица, сочат данни на парламентарната транспортната комисия и органите на реда, цитирани от БТВ. Броят на каращите без книжки продължава да расте.

18 хил. са неправоспособните водачи през 2013 г., а за 2014 г. броят им достига 25 хил. В това число влизат шофьори, които са без книжка или карат автомобил, за който нямат нужната квалификация.

Най-голямата възможна глоба за подобен род нарушения в момента е 300 лв. Законодателите предлагат тя да нарастне до 5 000.

„Има хора които имат книжка, но не си я носят или нарочно отказват да си я дадат, защото нарушенията които са направили може да доведе до отнемането на книжката”, коментира председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев (РБ).

Същевременно в транспортната комисия са се оплакали и граждани, които правят класация на най-опасните пътища в България. Посочени са 14 опасни трасета, от които най-рискови са 7. Пътят Русе-Бяла, по който са се случили над 230 произшествия на пътя само за миналата година, е сред посочените като опасни. В класацията фигурират и пътя Пловдив – Асеновград, както и Бургас – Варна.В класацията със 157 произшествия за 2015 г. е и трасето Пловдив – Хасково. Опасен е и международният път за Турция, който минава през село Клокотница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право