Мая Манолова готова да сезира КС: Подходът „Няма секция, няма проблем” е вреден

Омбудсманът Мая Манолова увери, че ако след предстоящите промени в изборните правила бъдат нарушени права на българите в чужбина, ще изпълни обещанието си да сезира Конституционния съд.

По думите й последните промени в изборните правила са удар срещу българските граждани в чужбина, тъй като са им отнети вече предоставени права, коментира тя пред БТВ.

„В действащия кодекс се даваше възможност за свободно образуване на изборни секции, което даде възможност на много наши сънародници в Европа и в Северна Америка да гласуват. Близо 70% повече българи, живеещи в Европа и в Северна Америка, упражниха правото си на глас на последните избори, докато вотът в Турция въпреки този либерален режим намаля с 5%”, уточни Манолова.

Тя е убедена, че даването на свобода на хората зад граница не стимулира вота в Турция, а този в Европа и Северна Америка.

„Стигна се до там да се твърди, че едва ли не гласовете на българските граждани в Турция са заплаха на националната сигурност. Липсата на контрол от страна на представителите на българската държава в Турция не може да бъде компенсирана със забраната на гласуването по целия свят. Подходът „Няма секция, няма проблем” е вреден”, посочи Манолова.

„Освен това на нашите съграждани в Турция им е най-лесно да се натоварят на автобусите, да се възроди изборният туризъм и като се забранят секциите в Турция, да се появят в изборния ден на малка екскурзия в България”, изтъкна тя.

„Лансира се идеята за до 35 секции във всяка държава извън България. В Турция например при 35 секции по 2000 гласа вотът може да се компенсира и с 35 секции, сигурно и с 20, като се допълни с организиран екскурзионен вот. Докато за сънародниците в Чикаго, Лондон, Мадрид, Барселона, това означава, че няма да могат да упражнят правото си на глас”, подчерта омбудсманът.

Според нея притеснителното е, че възможността за създаване на секции в рамките на тези 35 силно се ограничава. Във всеки град ще има максимум по една секция, смята Манолова.

„В Лондон в момента са 11, какво означава – че ще има няколко секции в посолството? Тоест тези 9000 българи няма да могат да гласуват. В Чикаго се твърди, че консулството е на неудобно място. Ако не се даде възможност да се направят секции извън консулството, няма да има вот и в Чикаго. Същото ще се случи и в Мадрид”, изтъкна тя.

„Явно в Галиче нарушаването на права продължава и следва органите на реда да вземат необходимите мерки”, коментира омбудсманът във връзка с палежа там. Тя каза още, че хората в селото могат да изпратят жалби до нея, а тя ще ги препрати в прокуратурата.

Според нея е необходимо в Галиче да има повече полицейско присъствие. Не може да се окаже, че държавата е безсилна срещу едно село, подчерта Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини