На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

Поети от 20 държави превземат Варна

Елка Няголова с отличието

Горещото лято на изкуствата у нас започва с наситената програма на Десетия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”. Тържественото откриване бе на 22 май от 18 ч. в Пленарната зала на Община Варна, а финалът ще бъде на 25 май привечер в едно важно съсредоточие на книжовността – Двор на Кирилицата в Плиска: там участниците ще се поклонят „Пред факела на словото” – символично кръщение пред св. св. Кирил и Методий и княз Борис-Михаил Покръстител.

Тази година не само фестивалът празнува юбилей, но и самият създател на този толкова успешен проект – Славянска литературна и артистична академия – празнува 10-годишнина от създаването си. Нейният принос за българската култура беше оценен достойно с присъждането на награда „Варна” за 2016 г. в раздел „Литература”, връчена на 19 май. Наградата е признание за изключителен принос в популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

Тези дни Варна отново се превръща в Бряг на славянството – в единен хор на многоезичното поетично разбирателство. За да се срещнат със своите събратя по дух, език и творчески натюрел, да прочетат нови стихове и да представят книгите си, в морската ни столица ще пристигнат поети от 20 страни на Европа – не само славянски държави, но и славянски общности в Румъния, Армения, Швеция, Великобритания, Якутия, Гърция, Латвия, Литва. С интерес се очакват и двама гости: световният режисьор Кшиштоф Занусси – почетен член на Славянска академия, и Славомир Гвозденович – зам.-председател на Комисията по култура на румънския парламент. За значимостта на този международен форум свидетелстват и поздравителните адреси, които вече получи председателят на Славянска академия Елка Няголова. С послания в подкрепа на диалога между славянските култури се обърнаха Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО, Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия, Дане Малешевич – министър на културата на Република Сръбска (Босна и Херцеговина), Милан Бандич – кмет на Загреб, както и председатели на творчески съюзи, академици, главни редактори на литературни издания, директори на телевизионни канали, водещи фигури в европейските държави…

В програмата присъстват 15 събития – мозайки от поезия и музика, с изпълнения на хорови формации и солови оперни артисти; очаква се вълшебната цигулка на българина Павел Минев – солист на Московската филхармония; под мотото „Поезия в петолиние” ще чуем известни бардове, по време на Кръгла маса участниците ще обсъждат темата „Заедно след Кръста! С нами Бог” – тема, така насъщно необходима в днешното сложно време; ще бъдат представени нови проекти на Славянска академия: „Осем по пет” – сборник от 8 съвременни български поети с по 5 стихотворения, преведени на хърватски език, както и „Дванайсетте от… Атлантида” – сборник от донбаски поети на български език; във фокуса на литературните специалисти ще бъде мащабен проект – Антологията на славянската поезия „Словоприношение”, включваща 170 поети от 26 държави, като творбите им ще бъдат придружени с манускриптни послания: това се прави за първи път у нас. Ще бъде представена и наскоро излязлата книга на Катя Зографова „Българската одисея на Весна Парун” – литературоведско изследване, което имаше вече своята премиера преди в Хърватия. Поетесата Ирена Панкева ще ни очарова с магнетичното си слово, звънтящо в новата ѝ книга „Стопанката на планината”. Припомняме, че за тези 10 години в библиотека „Славянска прегръдка” са издадени над 60 заглавия – на родни писатели и славянски автори, преведени на български, както и 5 антологии на чужди литератури.

Организаторите канят публиката на две изложби: „Българката отблизо” на Иван Краевски и Даниела Зекина с любопитната тема „Сестрите на Калиопа”. Всички събития са съсредоточени в община Варна, Икономическия университет – Варна и Градската галерия „Борис Георгиев”. А онези, които се разхождат из майската Морска градина, ще могат да видят документална изложба, разказваща за най-интересното във фестивалните програми през 10-те години… И да открият по фотосите лица, които са запомнили заради вълнуващите им стихове…

Както повелява традицията, участващите поети от България ще поведат чуждестранните си колеги в празничното шествие на 24 май, което е забележително изживяване за всички тях. Наистина е вълнуващо да се види как поляци, чехи, руснаци, сърби, хървати, украинци, словенци, арменци развяват знамена и пеят вдъхновено „Върви, народе възродени!”, хванали за ръка български деца… Как се сприятеляват и разбират без превод – и всичко това, извън плановете за геополитическо противопоставяне, които тресат днес Европа… Но е знак за висока мисия, непоколебима вяра в доброто, благословена от Негово Високопреосвещенство Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит.

А за тези, които подкрепят идеята за славянско духовно единение, припомняме, че в 40 български селища работят радетелски клубове на Славянска академия, където те биха могли задочно да се присъединят към тазгодишния фестивал.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.