Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Тръмп: Няма риск икономиката в САЩ да изпадне в рецесия

Airbnb събуди търсенето на жилища в Гърция 67 евро за нощувка в Атина

Версия: Жертвите от Негован убити от родственик, той не ги търси (обзор) Все още загиналите не са идентифицирани

Путин пристигна на посещение във Франция

Хора от Израел и Кувейт купуват имоти в Банско Интерес има от руснаци и британци

Словашката прокуратура: Бивш военен е убиецът на журналиста Ян Куциак и годеницата му

Траурно бдение в Сливен почете паметта на Криси и поиска най-строго наказание за убиеца й

НАП продава къмпинг край морето за 405 хил. лева Цената е намалена наполовина

Кола се е обърна по таван край Благоевград, шофьорът е с леки травми

Борис Джонсън призовава Германия и Франция да направят компромис за Брекзит

Оръжие, боеприпаси и снаряжение за 640 млн. евро сме изнесли през 2015 г.

Над 50 % е ръстът на износа на българската отбранителна индустрия през 2015 г. спрямо предходната 2014 г., обяви зам.-мининистърът на икономиката Любен Петров при откриване на 12-ото международно изложение за отбранителна техника „Хемус – отбрана, антитероризъм и сигурност“.

По данни на Министерството на икономиката през 2015 г. сме изнесли продукция за над 640 млн. евро. „Това са неофициални и предварителни данни, тъй като официалните за 2014 г. излязоха едва в началото на този месец – на 4 май“, уточни зам.-министър Любен Петров и допълни, че става дума за стрелкови оръжия и боеприпаси за тях, взривни устройства, бронезащитни средства, резервни части и компоненти за сухопътните транспортни средства.

Сред отличниците износители заместник-министърът на икономиката изброи частни и държавни компании като „Аполо Инженеринг“, „Кинтекс“, Арсенал“, „Емко“ ООД и ВМЗ-Сопот. „Факторите за този ръст с над 50% са комплексни. От 2013 г. насам бележим постоянен подем на отбранителната ни индустрия, след като бяха преодолени проблемите с ВМЗ.

Освен това на българското въоръжение и боеприпаси им се носи славата на едни от най-качествените на международните пазари, където повъзвърнахме част от загубените си позиции. Другите фактори са международната обстановка и активните кампании на големите български фирми производители, които откриха представителства в Алжир, Индия и други държави“, допълни зам.-министър Любен Петров.

Основните дестинации за износ на продукция на българската отбранителна индустрия в момента са Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Алжир, Индия и САЩ, а Министерството на икономиката полага нужните усилия наши оръжия и боеприпаси да не попадат в „неподходящите хора и ръце“.

Целта на бюджета за отбрана е до 2024 г. да стигне 2% от БВП, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев, който откри изложението „Хемус 2016“ с участието на 57 фирми от 9 държави. „В предстоящата модернизация и превъоръжаване на Българската армия се надяваме да се включат фирмите от отбранителната ни индустрия“, допълни министър Ненчев. Заместникът му доц. д-р Орхан Исмаилов уточни, че в републиканския бюджет за тази година са предвидени средства за ВВС и ВМС, но бе силно резервиран, че скоро ще се сдобием с нови изтребители. „С тези темпове, с които се движим, едва ли и до 2025 г. ще успеем“, заяви зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Изложението „Хемус 2016“ продължава до 28 май, като най-голям интерес сред пловдивчани предизвиква демонстративният „лов на терористи“, който по програма трябва се проведе от 17.30 до 18.30 часа в петък в коритото на река Марица край Водната палата срещу Международния панаир.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.