Оръжие, боеприпаси и снаряжение за 640 млн. евро сме изнесли през 2015 г.

Над 50 % е ръстът на износа на българската отбранителна индустрия през 2015 г. спрямо предходната 2014 г., обяви зам.-мининистърът на икономиката Любен Петров при откриване на 12-ото международно изложение за отбранителна техника "Хемус - отбрана, антитероризъм и сигурност".

По данни на Министерството на икономиката през 2015 г. сме изнесли продукция за над 640 млн. евро. "Това са неофициални и предварителни данни, тъй като официалните за 2014 г. излязоха едва в началото на този месец - на 4 май", уточни зам.-министър Любен Петров и допълни, че става дума за стрелкови оръжия и боеприпаси за тях, взривни устройства, бронезащитни средства, резервни части и компоненти за сухопътните транспортни средства.

Сред отличниците износители заместник-министърът на икономиката изброи частни и държавни компании като "Аполо Инженеринг", "Кинтекс", Арсенал", "Емко" ООД и ВМЗ-Сопот. "Факторите за този ръст с над 50% са комплексни. От 2013 г. насам бележим постоянен подем на отбранителната ни индустрия, след като бяха преодолени проблемите с ВМЗ.

Освен това на българското въоръжение и боеприпаси им се носи славата на едни от най-качествените на международните пазари, където повъзвърнахме част от загубените си позиции. Другите фактори са международната обстановка и активните кампании на големите български фирми производители, които откриха представителства в Алжир, Индия и други държави", допълни зам.-министър Любен Петров.

Основните дестинации за износ на продукция на българската отбранителна индустрия в момента са Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Алжир, Индия и САЩ, а Министерството на икономиката полага нужните усилия наши оръжия и боеприпаси да не попадат в "неподходящите хора и ръце".

Целта на бюджета за отбрана е до 2024 г. да стигне 2% от БВП, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев, който откри изложението "Хемус 2016" с участието на 57 фирми от 9 държави. "В предстоящата модернизация и превъоръжаване на Българската армия се надяваме да се включат фирмите от отбранителната ни индустрия", допълни министър Ненчев. Заместникът му доц. д-р Орхан Исмаилов уточни, че в републиканския бюджет за тази година са предвидени средства за ВВС и ВМС, но бе силно резервиран, че скоро ще се сдобием с нови изтребители. "С тези темпове, с които се движим, едва ли и до 2025 г. ще успеем", заяви зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Изложението "Хемус 2016" продължава до 28 май, като най-голям интерес сред пловдивчани предизвиква демонстративният "лов на терористи", който по програма трябва се проведе от 17.30 до 18.30 часа в петък в коритото на река Марица край Водната палата срещу Международния панаир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика