Дилма Русеф: Спирането на корупционно разследване е причината за импийчмънта срещу мен

Дилма Русеф временно отстранена от длъжността президент на Бразилия, смята, че истинската причина за започналия импийчмънт срещу нея е опитът на определени сили да спрат разследването на корупционния скандал около държавната нефтена компания „Петробрас”(Petrobras).

„Ако досега някой не е бил убеден, че се извършва държавен преврат, който използва отвличаща маневра, мошеничества и компрометиращи заявления на Жук за истинските цели на импийчмънта, сега всякакви съмнения се отстранени“, заяви Дилма Русеф пред местна телевизия. Тя допълни, че продължава да прави всичко, за да предотврати държавния преврат.

По-рано бразилски медии разкриха, че един от министрите в новото правителство на Бразилия, Ромеро Жук се е обявявал за импийчмънт срещу държавния глава, за да бъде спряно разследването в „Петробрас“.

Вестник „Фолха“ (Folha) публикува части от разговор на Жук с бившия ръководител на компанията „Транспетро” Сержио Машадо, които са обсъждали съдбата на Русеф.

В средата на месеца Сенатът на Бразилия (бел.ред. – горната камара на парламента) одобри отстраняването на Русеф за 180 дни.Предстои гласуването в Сената за окончателното ѝ отстраняване. Русеф бе обвинена от противниците си, че използвала пари на „Петробрас“ за предизборната си кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят