Путин призова Евросъюза "да не играе на една врата"

Русия не вижда неразрешими проблеми в отношенията с ЕС и се обявява за диалог по най-широк кръг от теми, но засега на вижда готовност у другата страна за това, пише руският президент в статия за гръцкия в. "Катимзерини", цитирана от ТАСС.

"Русия изхожда от необходимостта да се води равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най--широк кръг въпроси - от визовата либерализация до формиране на енергиен съюз. Но насрещна готовввност да се върви по този взаимноизгоден и перспективен пут у европейските колеги засега не виждаме", отбелязва Путин.

По думите му Москва смята, че не съществуват неразрешими проблеми в отношенията с ЕС.

За да се върнем на пътя на многоплановото партньорство, трябва да се откажем от порочната логика на "игра на една врата", на практика на се зачитат мнението и интересите на другата страна, смята руският президент.

Русия и ЕС са стигнали вече до един кръстопът, на който трябва да се даде отговор на въпроса как виждаме бъдещето на отношенията ни и по кой път ще тръгнем. Аз съм убеден, че от събитията в Украйна трябва да извадим необходимите заключения и да започнем изграждането от Атлантика до Тихия океан на една зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество на базата на архитектурата за равноправна и неделима сигурност. Значима стъпка в тази посока би било хармонизирането на процедурите на европейската и евразийска интеграция, посочва Путин.

Това начинание става все по-необходимо поради факта, че Европа днес е изправена пред растяща конкуренция от други центрове за влияние в съвременния свят, отбелязва Путин.

Той подчертава, че за да може "старият континент" да получи полагащото му се място в новата международна реалност, трябва да се обединят силите на всички европейски страни, в това число и на Русия.

Важен елемент в тази насока са и многоаспектните руско-гръцки отношения, пише още руският президент, като акцентира особено върху значението на енергийния сектор.

Ние сме твърдо привързани към диверсификацията на коридорите за пренос на енергия, която ще увеличи стабилността на доставките и изобщо енергийната сигурност на Европа като цяло.
От две десетилетия Русия остава стабилен и сигурен доставчик на природен газ за Гърция.

Действащото споразумение с Гърция бе подновено до 2026 г. при благоприятни за страната условия. Имайки предвид желанието на гръцките власти страната им да се превърне в значим енергиен разпределителен център на Балканите, ние винаги сме разчитали на Гърция по отношение на нашите планове за нарастване на доставките на въглеводороди за Централна и Западна Европа, изтъква Путин.

Руският президент отбелязва, че въпросът за южни енергийни коридори към страните от ЕС остава в дневния ред, въпреки че Москва се е оказала принудена да спре проекта "Южен поток". Той припомня, че през февруари в Рим шефовете на "Газпром", на италианската "Едисон" и на гръцката ДЕПА са подписали меморандум за разбирателство за пренос на руски природен газ по дъното на Черно море и през трети страни до Гърция и Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят