Комисар Мигел Канете: България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа

"България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа." Това каза европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след разговора му с министър-председателят Бойко Борисов, в Министерски съвет, предаде "Фокус".

По думите му, България има капацитета да стане лидер във връзка със създаването на европейски Балкански газов хъб, защото има исторически капацитет и има изключително добре изработена газово преносна система.

Според него българското правителство е направило всичко необходимо да изгради необходимите междусистемни газови връзки.

„Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави - Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България”, каза той и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки включително и руски.

"ЕК ще подчертае всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията в България", заяви той и посочи, че ЕК и България работят заедно за създаването на интерконектора с Гърция и по финализирането на този с Румъния и да може да се финансира връзката със Сърбия чрез някои от финансовите инструменти.

„Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на законодателството на ЕС."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика