Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Парламентът одобри на първо четене вноската от 5% във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от приходите на ЕСО и Булгартрансгаз

Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда 5% вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз, предаде „Фокус” . На гласуването имаше 104 гласа „За”, 13 – „Против” и 11 – „Въздържал се”.

На 17 май законопроекта е приет на първо четене в Комисията по енергетика. Негови вносители са народните представители от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов.

Като мотив за въвеждането му е отбелязано, че чрез вноската трябва да се разшири приходната база на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с оглед либерализацията на пазара. Мярката се налага и заради това, че в последната година има намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за фонда за да се покрият разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори. Дружествата са в добро финансово състояние и промяната, твърдят вносителите й, няма да повлияе съществено върху финансовите им резултати.Очаква се допълнителните приходи във Фонда да са в размер на 17 млн. лв. от ЕСО и 13 млн. лв. от Булгартрансгаз. Въвеждането на такава вноска няма да окаже негативно влияние върху инвестициите на операторите в модернизацията и развитието на мрежата, смятат вносителите на законопроекта.

Предвидените промени са подкрепени от Министерство на енергетиката и Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това увери народният представител Делян Добрев, който е сред вносителите на законопроекта.

Според народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, промените в Закона за енергетиката са добър начин да не се позволи повишаването на електрическата енергия за потребителите, малкия и среден бизнес.

Против промените се обявиха от „БСП лява България”, а в изказване народният представител Таско Ерменков обяви, че парламентарната му група ще се въздържи при гласуването им.

„За” промените се обявиха и от ДПС. Рамадан Аталай отбеляза че тези мерки не са идея единствено на ГЕРБ, които са вносители. В подкрепа на предложението се изказаха и от ПГ на Патриотичния фронт. Народният представител от ПФ Искрен Веселинов коментира, че те са израз на продължение на една устойчива линия за стабилизиране на държавната енергетика и изпълнение на една от основните цели ПФ – задържане на цените на електрическата енергия на поносими за потребителите цени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете