Георги Първанов познавал печелившия кандидат за президент

"Кандидат-президентът ни трябва да бъде държавник и да бъде избираем." Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде "Фокус".

"Профилът на кандидат-президента е, че трябва да е държавник и да е избираем. Познавам хора от АБВ и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основните критерия. Това дава основание на мен и колегите да сме толкова категорични, когато си поставяме за цел на президентските избори спечелване", заяви лидерът на АБВ.

Във връзка с предстоящите президентски избори и това дали има право да се кандидатира за нов президентски мандат, който ще му бъде трети, Георги Първанов цитира мнението на бившия Конституционен съдия Димитър Гочев в медиите, че може да се кандидатира за президент.

„Няма да влизам в конституционно тълкувание в темата. По-важни са политическите измерения”, каза още той.

По думите му, ако България открие газ в Черно море, това значи сама да покрива нуждите си, а всичко останало ще идва в България, като транзит на газ и инвестиции.

Във връзка със създаването на нов газопровод по трасето на Южен поток Първанов каза: „Предлагам български представители на достатъчно високо ниво да отидат да се разберат в Москва. Това не противоречи на цивилизационния ни избор, защото другото значи да бъдем в периферия, а не в газовия център”, поясни още той.

„Избрахме нов предизборен щаб на АБВ начело с Румен Петков”, обяви още Първанов.

Новите хора в изпълнителното бюро на АБВ са Мариана Тодорова, Марин Киров, Владимир Елезов и Георги Димитров. Зам.-председатели остават Ивайло Калфин, Румен Петков и проф. Борислав Борисов.

Националният съвет е дал мандат на Изпълнителното бюро да води преговори с политически партии за общи законодателни инициативи, както и за издигането на общ кандидат-президент.

Коментари

Задължително поле