Футболната Ла Скала

Най-големият кошмар за стадион "Сан Сиро" е домакинската загуба на "Милан" с 1:6 от "Ювентус" в мач от Серия А на 6 април 1997 г. Тогава два гола вкара Зинедин Зидан, който в събота вечер ще изведе като треньор "Реал" срещу "Атлетико".

Туристи от цял свят идват, за да видят катедралата "Дуомо", която е на 650 години. Идват заради операта Ла Скала, заради марковите бутици. А вероятно най-известното място в Милано е стадионът. Сигурно няма човек на света, който да не е чувал за "Сан Сиро". Там в събота вечер ще се определи европейският крал - "Реал" или "Атлетико".

„Сан Сиро“ има специално място в сърцето на германците от Мондиал' 90. Там Жозе Моуриньо спечели единствения в историята на Италия требъл - с "Интер". "Това е най-любимото ми място", казва Специалния.

11 огромни кули бяха поставени през 1987 г., за да подсигурят покрива. Отвътре прилича на колизеум. Над 80 000 по трибуните превръщат "Сан Сиро" в казана на кошмарите за загубилия.

Първият мач в историята на арената е между вечните съперници "Интер" и "Милан", спечелен с 6:3 от "синьо-черните" на 19 септември 1926 г. Една декада по-късно кметството в Милано откупува стадиона и добавя 15 000 места. За гост на откриването е поканен националният тим на Англия, а мачът срещу Италия завършва 2:2. От 1947 г. "Интер" и "Милан" домакинстват на "Сан Сиро". Според статистиците на някои дербита между тях е имало над 100 000 души. Когато през 1979-а умира легендата Джузепе Меаца, играл и в двата градски гранда, стадионът е прекръстен на негово име. Днес стадионът е известен и с двете си названия.

В чест на Мондиал '90 арената става напълно покрита. През 2012 година "Милан" обвинява терена за многото си контузии. "Интер" се съгласява да се направи нова хибридна трева на стойност 300 000 евро.

Известният италиански журналист Дарио Донато е израснал на 100 метра от "Курва Суд", трибуната на "Милан". "Цял живот гледам стадиона от моя балкон - разказва той. - Не бих сменил моя апартамент дори с балкон с изглед към морето на Малдивите. Със сигурност това не е най-модерният стадион в Европа, но много малко му трябва да стане. Той е една прекрасна архитектурна забележителност. Шумът е еднакъв вътре и вън."

"Сан Сиро" не е известен само с футбола. Първия си италиански концерт там направи Боб Марли. Гостували са Брус Спрингстийд, Боб Дилан, Ю Ту, "Депеш Мод", "Ролинг Стоунс", "Уан Дайрекшън"...

За жителите в града най-големият мач е полуфиналът в Шампионската лига през 2003 г., когато Андрей Шевченко вкара победния гол за "Милан" срещу "Интер", а по-късно вдигна трофея. В световен мащаб на този терен Германия с треньор Франц Бекенбауер победи Аржентина на Диего Марадона с 1:0 във финала на Мондиал' 90. Не питайте аржентинците за този стадион! Освен финала те загубиха там и мача на откриването срещу Камерун - 0:1.

Знаков е и още един факт - на "Сан Сиро" бе първият финал в Шампионската лига за новия век. В него "Байерн" победи "Валенсия" след изпълнение на дузпи през 2001 г.

Ла Скала на футбола. В събота вечер всички погледи ще бъдат насочени към "Сан Сиро". А 80 000 щастливци ще бъдат там.

Българската връзка

ЦСКА не е падал на арената

На "Сан Сиро" са гостували и двата български гранда. ЦСКА стига до 1:1 като гост на "Интер" в полуфинал за КЕШ. Отпада в трети мач на неутрален терен. През 2001-ва "червените" губят с 0:2 от "Милан" двубой от Купата на УЕФА.

"Левски" два пъти пада катастрофално от "росонериге" - 1:5 за КНК през 1967-а и с 2:5 за КЕШ през 1988-а.

Каква е цената

Струва колкото 550 мерцедеса

"Сан Сиро" е открит през 1925 г. Проектът, воден от инженера Алберто Кугини и архитекта Улисе Стакини, е струвал пет милиона италиански лирети. По това време с тези пари е можело да се купят 550 от най-луксозните мерцедеси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят