Археолози откриха гроба на Аристотел (снимки)

Археолози обявиха, че са открили гроба на Аристотел в античната местност Стагира, разположена на полуостров Халкидики, предава greekreporter.com. Изявлението е направено на Световния конгрес "2400 години Аристотел", който се проведе днес. Откритието на почти трихилядолетния гроб е най-значимата находка в продължилите 20 години разкопки.

Аристотел е роден в Стагира през 384 г. пр. Хр., и е загинал в Халкис през 322 г. пр. Хр., където доскоро се смяташе, че е бил погребан, но археолозите вече са сигурни, че откритият в Стагира гроб е именно на древногръцкия философ. Водейки се по исторически сведения, според които местните жители са пренесли отломките му до рожденото му място, археолозите са успели да открият. 

Подът в откритата могила е от мрамор, датиращ от Елинистическата епоха. Намира се в центъра на Стагира, близо до агората - място, от което се разкрива 360 градуса гледка към околността. В подкрепа на твърдението, че в гробницата лежи Аристотел, е именно централното местоположение, но археолозите посочват още, че в изграждането на гроба са използвани изключително качествени материали. Извън могилата е построен олтар, а подът е квадратен. 

Върхът й се издига на 10 метра височина. Към входа на гробницата води павирана пътечка, а в близост са открити керамични изделия и 50 монети от времето на Александър Велики.

Коментари

Задължително поле