София усвоила 3 милиарда лева за 10 години

През 2017 г. тръгват ремонти в центъра на столицата

Догодина модернизират Западния парк и „Заимов“

За последните 10 г. София е усвоила близо 3 млрд. лв. Около 2 млрд. от тях са отпуснати по европейски програми, похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заводът за боклуци в село Яна, двете линии на метрото, музеят за история на София са сред проектите, изградени с тези средства.

„Сега довършваме втората линия на метрото - от „Джеймс Баучер" до ул.“Сребърна“. Вече започнаха тестовете на всички системи. След 20 юни по трасето пускаме метровлакове без пътници“, обясни Фандъкова.

По график новата метростанция и удължението от 1 км и 100 м трябва да се открие на 31 юли. С новото трасе София ще има над 40 км подземен релсов път.

Столичната община в момента работи по 50 други проекта, като за периода от 2007 до 2013 г. с европейски средства са изпълнени общо 109.

„През новия програмен период продължаваме с цялостни ремонти на 2 зони от центъра на София и изграждане на втория етап от интелигентната система за управление на градския транспорт“, обясни зам.-кметът Ирина Савина, която отговаря за управление на европроектите.

През 2017 г. започва реставрацията на театър „София“ и на културния институт „Средец“ - бившия „Лиляна Димитрова“. Догодина започва модернизацията и на Западния парк и „Заимов“. Предстои обновяването на 2 трамвайни линии - по ул. „Каменоделска“ и бул. „Цар Борис III“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини