Владимир Путин е на посещение в Гърция

Руският президент Владимир Путин пристига на двудневно посещение в Гърция, предаде БНТ. Енергетика, туризъм, инвестиции са основните теми, които ще бъдат обсъждани в Атина.

Работното посещение на Владимир Путин предвижда среща с президента на Гърция - Прокопис Павлопулос и премиера - Алексис Ципрас. Заедено с Путин в Атина пристигат няколко министри, включително и дипломат номер едно на Русия - Сергей Лавров и голяма делегация бизнесмени.

Възможността за енергийно сътрудничество е основата тема, която ще коментират представителите на двете страни. Вниманието ще бъде фокусирано върху проекта Южен поток 2, който предвижда пренос на руски газ до Гърция и Италия, през България.

В навечерието на посещението си в Гърция, в своя статия, руският президент написа, че доставката на руско синьо гориво към Европа по южните маршрути е на дневен ред, въпреки неконструктивната позиция на Брюксел по въпроса. Москва проявява интерес и към приватизацията на няколко големи газови и нефтени компании, както и желание за партньорство с националната електрическа компания.

Ще бъдат подписани и двустранни споразумения в областта на науката, технологиите и туризма. Визитата на Владимир Путин е сред водещите теми за гръцката преса. В част от материалите се посочва Гърция предпазливо се изказва за намаляване на напрежението между Русия и Евросъюза, но е длъжна да спазва официалната политика на Брюксел. Утре руският презиздент ще посети Атон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят