Референдум в Южна Осетия за присъединяване към Руската федерация през 2017 година

В Южна Осетия ще се проведе референдум за присъединяване на автономната област към Руската федерация през 2017 година. Съответното заявление беше подписано от президента Леонид Тибилов и председателя на парламента Анатолий Бибилов, предаде БГНЕС.

„Ръководейки се от дългосрочните интереси на народа на Южна Осетия и стремейки се да се осигури стабилна обществено-политическа обстановка в Република Южна Осетия, заявяваме подкрепа за решението на политическия съвет при президента на Република Южна Осетия от 26 май 2016 г. за целесъобразността от провеждането на референдум по въпроса за присъединяване на Република Южна Осетия към Руската Федерация през 2017 година“, се казва в заявлението. В документа още става ясно, че допитването до народа ще се проведе след президентските избори в републиката.

Южна Осетия е историко-географска област в Северна Грузия, бивша автономна област, самопровъзгласила се за независима република, но само частично призната. От 1922 до 1990 г. тя образува Южноосетинската автономна област. Понастоящем върху нейната територия е разположена частично признатата държава Република Южна Осетия.

Областта заема територия от около 3900 km² по южните склонове на хребета Голям Кавказ. Билото на планината я отделя от Северна Осетия – също населена с осетинци, но за сметка на това е част от Руската федерация.

Независимостта на Южна Осетия е призната само от Русия през 2008 г., от Никарагуа, Венецуела, Тувалу и Науру през 2009 г., от частично признатата Абхазия и непризнатите Нагорни Карабах и Приднестровие.

Грузия отказва да признае независимостта на тази държава и да използва в официалните документи названието „Южна Осетия“. Грузинските власти обикновено ползват названието „Самачабло“ (по фамилията на княз Мачабели, управлявал тези земи през 1785–1801 г.), въведено в употреба от президента Звиад Гамсахурдия.

Коментари

Задължително поле