Осъдиха братя химици за дизайнерска дрога

Братя химици от Разград са осъдени за лаборатория за производство на дизайнерска дрога и държане на наркотични вещества, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Окръжният съд в Разград е постановил условни присъди от 3 год. лишаване от свобода с 3 год. изпитателен срок и наказателна глоба от 200 лв. за притежанието на амфетамини. Те са осъдени за приготовление за производство на наркотични вещества с цел разпространение и държане на високорисково наркотично вещество.
От прокуратурата припомнят, че при разкриването на престъплението през юли 2013г., Владислав бил преподавател и асистент по химични и биотехнологии в разградския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Брат му пък бил учител по химия в професионална гимназия в Разград.

Според обвинението в началото на 2013г. те решили да произвеждат наркотици, от т.нар. дизайнерски видове, и оборудвали лаборатория. Набавили и необходимите вещества. Успели да произведат амфетамин и междинен продукт и го изпробвали. Започнали да търсят дилъри, които да пласират евентуално произведените в бъдеще вещества.

На 30 юли 2013г. бил направен обиск и изземане на апаратурата от нарколабораторията им, която била в жилището на Момчил. Там били намерени и писмени материали за схеми за наркотични вещества от амфетаминов тип, допълват от прокуратурата. От там припомнят, че братята твърдели, че правели амфетамина с цел облекчаване на болките на майка си, която била тежко болна.

Присъдата на химиците е окончателна и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право