Путин: Русия е готова за всеки газов проект, но само на приказки няма да повярваме

Русия е готова да реализира всеки газов проект, но са ни нужни предварителни гаранции, заяви Владимир Путин в Атина снощи.

"Просто няма да повярваме на разговори, че това ще представлява голям взаимен интерес и пари за това няма да отделим“, заяви Путин, цитиран от световните агенции. Той допълни, че натискът на Съединените щати и Европейския съюз не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток" и затова Русия била принудена да се откаже от този проек

Руският президент напомни, че Русия не е въвеждала първа икономически санкции към Запада. В момента, в който Западът отмени ограниченията, Москва ще направи същото.

Путин заяви, че Турция иска възстановяване на отношенията си с Русия, но добави, че Москва очаква конкретни действия от страна на Анкара във връзка със сваления бомбардировач Су-24.

Според руския държавен глава разрешаването на конфликта в Източна Украйна може да се реши единствено чрез децентрализация на страната. Той напомни, че в съответствие с Минските споразумения трябва да се извършат изменения в украинската конституция. „Става дума за децентрализация. Впрочем, може да използват опита на Гърция“, смята той.

Владимир Путин призова Русия и ЕС заедно да създадат условия, за да се разреши проблемът с мигрантите в ЕС.

Руският президент предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на руските ракети, тъй като на тяхна територия са разположени елементи от американския противоракетен щит, който Москва смята за заплаха за сигурността си. Той отправи най-острото си досега предупреждение за ракетния щит.

На свой ред Ципрас заяви, че не вижда алтернатива на Минските споразумения за постигането на мира в Украйна. Той добави, че диалогът между Русия и Гърция може да доведе до ново равнище отношенията между Русия и ЕС и между Русия и НАТО. Невъзможно е да има архитектура на сигурността в Европа без Русия като съставна част на тази архитектура. Това са принципите ни“, заяви гръцкият министър-председател.
Ципрас отбеляза, че е обсъдил с Путин и ситуацията в Сирия. Според него Атина подкрепя усилията на ООН и мерките, които се предприемат с участието на Русия по прекратяването на бойните действия в страната.

„Що се касае до възможното влияние и какво можем да очакваме от Гърция в диалога ни с ЕС , с Турция и при решаването на сирийските проблеми – преди всичко, ние добре разбираме, в какъв свят живеем и Гърция сама се намира в сложно положение. Ние съвсем не очакваме Гърция да извърши херкулесови подвизи и едва ли Гърция ще изчисти Авгиевите обори на европейската бюрокрация“, заяви Путин. Но Русият президент отбеляза, че Гърция като родина на мислители и философски школи може да допринесе и да повлияе върху вземането на решенията в ЕС, особено ако създава условия за реализация на мащабни регионални проекти, информира Фокус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия