Месингов чук погубил работника в „Арсенал“

Човешка грешка и неспазване на трудовата дисциплина са най-вероятните причини за поредния инцидент в оръжейния комбинат „Арсенал“, при който загина 52-годишният Динко Делийски. Късно вечерта в петък в Завод 4 край Мъглиж при обработка за взривното вещество хексоген възниква взрив, който ранява тежко мъжа и той почива след около 10 минути, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Това е третият смъртен случай в рамките на малко повече от месец, след като на 25 април в цех 120 на Завод 3 на комплекса изгоряха специалистът по взривове и зам.-директор на Завод 3 инж. Върбан Пешков, на 53 г., и монтьорът Румен Райчев, на 41 г.

Инцидентът от петък е станал, докато мъжът заедно с други двама свои колеги били на пресата, която обработва брикети хексоген. До всяка такава машина има и месингов чук, който най-вероятно е причина за трагедията, обясниха източници на „Труд“ от завода. „Върху чука е имало залепнал материал, който работникът не е изчистил предварително и при зареждането на нов такъв се е получило триене от натиска на пресата, довело до взрив“, уточниха работници, наясно с процеса на работа в Завод 4.

Прокурор Атанасов също допусна, че причината за инцидента е нарушаване на трудовата дисциплина. Той подчерта, че прави тази хипотеза на базата на първия път, когато на 25 април при взрив в завод „Арсенал” загинаха двама души.

Предстои да се направят експертизи на множество веществени доказателства, в това число на на месинговия чук, с който е работил загиналият Динко Делийски.

Той се оказва на пътя на осколките, които попадат в неговото тяло и така спасява живота на колегите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право