Международният кинофестивал "Златната липа" тръгва с 4 детски филма

На пресконференция вчера директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева съобщи, че тази година за първи път са включени и 4 детски заглавия.

Четири от филмите в програмата за фестивала за ново европейско кино „Златната липа 2016“ са насочени към детската аудитория. Това е нов акцент в съдържанието на фестивала, който ще продължи да се развива, каза създателката му режисьорката Магдалена Ралчева, цитирана от „Дарик“. IV международен кинофестивал беше открит снощи и продължава до 1 юни.

Директорът на фестивала Магдалена Ралчева представи пред журналисти фестивалното жури с председател режисьора Костадин Бонев, което ще трябва да отличи най-добрите филми от конкурсната програма. Филмите ще оценяват и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският й колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова.
Включването на детски филми в кинофестивалите по света е нещо съвсем ново и ето че „Златната липа" дори изпреварва тази тенденция", заяви Костадин Бонев. Това са чешката комедия „Отиваме на море", „Антбой - отмъщението на червената фурия" (Дания), „Тайното общество на Суптаун" (Естония) и анимацията от Дания „Приключенията на бръмбара Мини".

Детското кино е един от начините да се противопоставим на опростачването на подрастващото поколение и да привлечем младата аудитория към стойностното съвременно изкуство, допълни зам.-кметът Иванка Сотирова.
Тазгодишното издание включва 47 заглавия, подрани между над 200 филма. Старозагорската публика ще има възможност да се наслади безплатно на ленти от България, Чехия, Дания, Австрия, Русия, Естония, Швеция, Испания, Полша и други.
„Селекцията бе изключително трудна, но се надявам, че подбраните ленти ще задоволят и най-прецизните вкусове. Те обхващат и радостта, и тъгата, и темата за малкия човек. Ще ни развеселят и разплачат. Разнообразието е голямо, а детското кино, което до този момент отсъстваше, определено отличава IV издание на „Златната липа“, подчерта директорът на фестивала Магдалена Ралчева. „За мен е изключително щастие, че фестивалът намери път към сърцето на толкова много хора. Високият интерес показва, че „Златната липа“ излезе от зоната на анонимност и се наложи като традиционно събитие“, каза още тя.

Българското кино тази година е представено най-силно. Гостите на кинофестивала ще изгледат общо 14 български ленти - 2 документални, 7 късометражни и 5 нови игрални. По-голямата част от тях ще бъдат прожектирани за първи път пред широката публика.
Голямото откриване на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа 2016" беше от 17,30 ч в операта. За четвърта поредна година червеният килим събра известни филмови актьори, режисьори и кинодейци. Церемонията започна с изпълнение на Военния биг бенд, воден от капитан Цветомир Василев. Водещ на откриването е Бойко Кръстанов („Стъклен дом“ и „Под прикритие“) в компанията на Ди4о.

Специален гост на тазгодишното издание на фестивала е Татяна Лолова, която ще бъде отличена със статуетката „Златната липа“ за цялостен принос в развитието на българското кино. Днес от 12 ч актрисата ще засади дръвче в Алеята на липите. Великият приор на Велик приорат България и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите Румен Ралчев също беше скъп гост на международното събитие.
Първият филм от програмата е „Варшава през нощта“ на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино