Превенция или популизъм

Чухте ли новината? Министър Бъчварова и главният й секретар издигат лозунг: „Заедно в превенцията с престъпността!“ Под този лозунг ще се срещат с кметове и общинари из цялата страна.

За тези, които ги е грижа за това – „превенцията“ (от латински: praeventio – изпреварвам) e термин от наказателното право, с който се означават предварителните правоохранителни мерки, целящи предотвратяване на престъпления.

„На централно ниво сме изготвили план със 113 мерки и искаме по аналогия да го разработим във всяка община“, казва Бъчварова.

Какъв е планът? Тя пояснява: „ Има 5 приоритета в него: изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места; намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи; устойчиви партньорства за превенция между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество; изграждане среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и гражданска култура; устойчиви партньорства за превенция на превенцията на престъпността“.

Разбрахте ли? Спокойно, аз също не разбрах. Поради което се заех да прочета публикуваната в сайта на МВР Стратегия за превенция на престъпността (2012 -2020). Авторите й ( те са може би служащи в Националния съвет по превенция на престъпността, или в Държавно-обществената консултативна комисия по превенция на престъпността, или в полицейската дирекция по превенция на престъпността...) са се постарали да напълнят 41 страници на висок канцеларски стил - с определения за „цели, принципи, целеви групи, анализ, изводи и тенденции“, както и да изредят пълните наименования на всички функциониращи и нефункциониращи в държавата органи – министерства, съвети, агенции, комисии, охранителни фирми и др. с уговорката, че „всеки от тях съобразно своите правомощия изпълнява специфични дейности по превенция“. След внимателен прочит така съставеният стратегически документ оставя у читателя усещането, че се е мъчил да отвори каса с шифър, който е заключен в нея.

(Накратко: Чели ли сте някога документална стратегия на държавната власт, която е променила живота ви в положителен план? Ако не сте и още търсите такава, пробвайте да прочетете въпросната Стратегия за превенция до 2020-а. Така ще разберете окончателно, че не бива да си губите времето с подобни четива.)

Обърнах се към редови полицаи с въпрос какво е превенцията. Получи се следният събирателен отговор: „ Думата „превенция“ се връща от миналото. Допреди 2-3 години ни учеха, че само разкриването на престъпленията е работа на МВР, предотвратяването им било отживелица по съветски образец. Сега представят старото като ново. А за нас на практика то е от край време едно – писане на предупредителни протоколи: еди кой си гражданин да се не доближава до друг при сигнал за заплаха или домашно насилие.“

Тъй или инак, в крайна сметка резултатът от превенцията няма как да се отчете обективно и всеки може да говори и пише по темата каквото си иска, включително прессъобщения с невероятни цифри – „ГДБОП предотврати източване на ДДС за 100 млн. лв.! “, или: „ГДБОП предотврати убийството на петима!“ А защо не на осмина? Дявол знае килърите какво са били намислили...

Някой сигурно би обобщил, че шумно рекламираната тези дни инициатива „Заедно в превенцията срещу престъпността“ е популизъм (от латински: populus – народ ) - привидна загриженост за нуждите на суверена, създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на проблемите му.

Обаче по-полезно би било да се направи едно предложение на г-жа Бъчварова: да добави към своите 5 приоритета още един, много важен - създаване на служителите в МВР възможност да си вършат работата.

По-точно: да осигури например транспорт на полицаите, които обслужват по 8 села, за да могат да реагират на всеки сигнал. Сега, всеки от тях, освен че е потънал в преписки и приемната му е по-окаяна от кокошарник, се придвижва с междуселски автобуси, които са само сутрин и вечер по разписание. Той, естествено, няма как да озапти разбойниците в района като не успява за 7 дни дори да го обиколи. Неслучайно бабите по махалите не не смеят вечер да заспиват – да не влезе някой да ги изнасили.

Или друго: да вземе г-жа Бъчварова, както обеща по-рано, да назначи още 700 гранични полицаи. Защото действащите са малко и изнемогват край браздата. Не стигат хора за постове по утъпканите пътеки, където Динко, Перата и други разни отрядници връзват мигранти със свински опашки. Командироват униформени от страната при тях, но те се скатават, нямат мерак. И как да имат! Спят под навеси, тънат в кал. Служебните им телефони нямат пълно покритие, защото системата „Тетра“ не е доизградена; не се поддържа винаги в изправност видеонаблюдението, оградата ще се довърши в бъдеще неопределено... Това са все безредици в работата на пазителите на реда. Има и много други, то се знае. Началниците им би трябвало да ги предотвратяват, не е ли така? Тази е превенцията май, от която МВР най-силно се нуждае, а също и гражданите, които разчитат на вътрешното министерство за сигурността си. Отделен въпрос е, че престъпността се влияе от десетки фактори в държавата и полицейската работа не е на първо място сред тях. Преди нея са бедността, безработицата, слабата грамотност, корупцията във властта и други, с които страната ни води в европейските класации.

Но, разбира се, министър Бъчварова има право да мисли другояче.

Коментари

Задължително поле