Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Златко Захович: Изключителни техничари!

Най-откачените суеверия по света: Козата носи късмет, но от месото й ти пораства брада

В Руанда забраняват на жените да ядат козе месо, защото ще им порасне брада

Избягвате ли да минавате под стълби? Страхувате ли се от черни котки? Стоите ли си вкъщи на петък 13-ти? Това са някои от най-популярните суеверия в света. Но има и много други, кои от кои по-странни.

В Турция, например, вярват, че не трябва да се дъвче дъвка през нощта, защото „ако дъвчете дъвка, все едно дъвчете плътта на мъртвите”. Освен това, никога не подарявайте ръкавици, защото носят лош късмет. Ако си изпуснете ръкавицата, не трябва да я вдигате сами. Има много суеверия, свързани с ръкавици, като повечето от тях датират още от Средновековието. Друго суеверие от миналото е, че е хубаво да видиш коза преди важна среща. Вярвало се е, че козите премахват лошата енергия и злото. В Руанда, обаче, забраняват на жените да ядат козе месо, защото ще им порасне брада.

В Испания, по време на новогодишната нощ, хората изяждат 12 зрънца грозде, за да имат 12 месеца добър късмет. Що се отнася до здравето, най-добрият ден да влезеш в болница е сряда. Хубаво е да бъдеш изписан в понеделник, а събота е на лош късмет. Вторник 13-ти пък се счита за по-нещастен ден от петък 13-ти. В Испания думата „Вторник” произхожда от дума, която през Средновековието е означавала „малко зло”. Според испанците не бива да влизаш в стая с левия си крак, защото ти предстои нещастие.

В Япония се смята, че ако минеш покрай гробище, трябва да си свиеш палците, за да предпазиш родителите си. Това е така, защото на японски думата „палец” означава буквално „родителски пръст”. Според китайците числото четири носи лош късмет, защото думата за „четири” е много близка до думата за „смърт”. На много асансьори липсва копче с тази цифра.

В Русия пък вярват, че ако птичка се изходи върху вас,къщата ви или колата ви, ще бъдете много богати. Друго руско суеверие, е че да видиш празна кофа носи лош късмет. Това вярване произлиза от историята за цар Александър Втори, който бил убит от човек с празна кофа.

Според португалците, ако вървиш назад дяволът ще научи пътя ти. Друго суеверие, свързано с Рогатия, срещаме в Холандия – ако пееш на масата, докато вечеряш, все едно пееш на него. В Египет пък ще разгневиш злите духове ако отвориш ножица и не я използваш.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.