По-голям риск от рак заради слънцезащитните кремове

Повечето слънцезащитни кремове не предпазват ефективно от вредното въздействие на UV лъчите и така за хората, които ги използват се увеличава риска от меланом, който е най-коварният рак на кожата.

Специалисти съветват да не се предоверяваме на рекламите, защото те често са подвеждащи. Всъщност 75% от слънцезащитните продукти не предпазват кожата ефективно и не отговарят на описанието на етикетите. Половината от тези, които се продават в САЩ не филтрират ултравиолетовите лъчи, е на мнение Соня Лундер, старши анализатор в работна група за опазване на околната среда.

„Децата са по-уязвими по отношение на вредното влияние на слънцето. Само няколко мехура от слънчеви изгаряния в детството могат да удвоят шанса от развитие на рак на кожата в по-късна възраст“, обяснява Кърт Далавейл, изследовател на онкологичните заболявания. По данни на сп. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 5 изгаряния на кожата, получени преди 20-годишна възраст, при които са се образували мехури, повишават с 80% риска от меланом.

Специалисти съветват употребата на мазила като помощно, а не като основно защитно средство срещу UV лъчи. Слънцезащитният фактор не предпазва от изгаряния, а само ги забавя. Ако кожа, която не е покрита с крем, изгаря за 15 минути, то същото ще й се случи за 150 минути, ако е намазана със SPF 10. Мит е и че високият фактор предлага много по-добра защита. Разликата в ефективността между SPF 30 и SPF 15 е само 1,2%.

Предпазването чрез покриване на кожата с шал или шапка е много по-ефективно от крема. То намалява риска от рак с 27%. Освен тъмните очила и стоенето на сянка, се препоръчва и ползването на слънцезащитен продукт, но избран след като сме проучили състава, производителя и ефикасността му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве