ЕК: Всеки бежански лагер е по-добър от "срама Идомени"

Снимка: БНТ

"Всеки бежански лагер е по-добър от "срама Идомени"", заяви на пресконференция днес говорител на Европейската комисия, предаде БНТ. Бежанците от Идомени бяха преместени в лагери, финансирани от ЕС.

От комисията посочиха, че е възможно да бъде възприето предложението на Италия за обособяването на "горещи точки" на борда на корабите, които спасяват мигранти в морето. Очаква се италианската страна да представи предложението си официално, за да може то да бъде оценено от практическа и правна гледна точка.

Ако предложението бъде възприето, на борда на корабите мигрантите ще може да бъдат проучвани и да им се взимат пръстови отпечатъци, като само одобрените следва да бъдат допускани до европейския бряг.

По въпроса с изпълнението от Турция на изискванията за отпадането на визите за турски граждани, пътуващи до ЕС за срок до 90 дни, говорителят посочи, че се наблюдава напредък.

По петте показателя, които все още не са изпълнени от Турция, се отчита напредък - по въпросите за реадмисията и за защитата на данните, според турският министър по европейските въпроси, се очаква тези стъпки да продължат. Той ще посети Брюксел тази седмица за среща с еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, съобщи говорителят. Министърът отбеляза, че все още остават открити въпроси, свързани с изискванията по турския закон срещу тероризма и въвеждането на биометрични паспорти.

"Важно е всички 72 изисквания да бъдат изпълнени, преди да можем да препоръчаме на Европейския парламент да подкрепи нашето предложение за отпадането на визите. Трябва да бъдем сигурни, когато отправяме тази препоръка. Дори да е необходимо повече време за изпълнение на всички изисквания, това няма да бъде проблем", заяви говорителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят