Валентин Николов: Ако иска място сред ядрените сили, България трябва да помисли за нов ядрен блок

„При всички случаи България, ако иска да запази своето място сред ядрените сили, трябва да помисли за нов ядрен блок при условие, че 5 и 6-ти блокове ще излязат от строя“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, отговаряйки на въпрос дали се нуждаем от нова ядрена мощност, предаде БГНЕС.

„При всички случаи ние до 20 години трябва да сме изградили такава мощност. Нали искаме да развиваме индустрията?“, добави Николов. Според него, това ще донесе ядрена, енергийна и стратегическа сигурност, а също така трансфер на нови технологии от производителите.

Той каза още, че енергийната ни система е изградена с базови и допълващи мощности. "Не можем да развиваме ВЕИ технологии без да имаме базови мощности", подчерта още Николов.

Той каза още, че е на „Атомекспо 2016“, с цел да се запознае с развитието на ядрените технологии от гледна точка на Парижките климатични споразумения.

„България трябва да се впише в тази нова климатична и енергийна концепция. Можем да се впишем като предприемем някакви програми във връзка с Маришкия басейн и със заместващи мощности, но освен заместващи мощности до 2030 г. във връзка с последния, ще трябват и заместващи мощности на АЕЦ след 20 години“, каза Николов и отбеляза, че в момента България има енергийна стратегия до 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика