До 20% поевтиняха ваканционните имоти

Българите изместиха руските купувачи по Черноморието

Между 400 и 700 евро стигна квадратният метър на жилищата по морето

От 10 до 20 процента са спаднали цените на ваканционните имоти по българското Черноморие. Това заяви за „Труд” Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти "Явлена". В момента покупката на такова жилище е изключително изгодна заради понижението на цените през последните година и половина, обясни той. Квадратният метър струва между 400 и 700 евро в зависимост от това дали сградата е на първа линия на морето и дали говорим за елитна постройка.

Все още обаче предлагането на ваканционни имоти надвишава търсенето. Интерес към покупка има главно от българи, но не липсват и чужденци. Купувачи търсят подобни апартаменти като второ жилище, дом за възрастни родители или деца, допълни Иванов. Понижението на цените на имотите в курортите по морето се дължи на отлива на руските купувачи, а в същото време бяхме свидетели на огромно строителство там, допълни експертът.

По думите му в рамките на тази и следващата година цените ще се задържат, но след това ще тръгнат нагоре заради активизирането на пазара.

Очакваният тази година ръст на туристите от 30 на сто ще засили интереса към ваканционните имоти по Черноморието, прогнозира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията за недвижими имоти AGCapital. По думите му досега пазарът беше позамрял, но вече се наблюдава раздвижване в търсенето.

Руските купувачи все още не са се завърнали на Черноморието, но активността им се компенсира донякъде от българи и чужденци от други националности, твърдят от консултантската компания Bulgarian Properties. Руснаците, които проявяват интерес, се насочват предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето, посочват от компанията.

Събужда се и пазарът на имоти в Слънчев бряг. Интерес има както от страна на българи, така и на чужденци - испанци, италианци, сърби, украинци, британци.

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината, е 520 евро/кв.м - спад от нивата около 600 евро/кв.м, на които се бяха задържали цените през 2015 г., отчита агенцията. Общата покупна цена на апартаментите в курорта през изминалите месеци е около 27 700 евро, като се забелязва свиване на бюджетите от нивата около 35 хил. евро.

Отчита се засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти